Uautoriserede håndværkere og dårligt udførte installationer er et voksende problem

Antallet af ulovlige el- og vvs-installationer er på sit højeste i tre år. Og det kan få både økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne og ikke mindst branchen, mener Tekniq.

I 2017 fik Sikkerhedsstyrelsen 121 anmeldelser om el-, gas-, vvs- og kloakinstallationer, som var udført af en uautoriseret håndværker. I sidste ende kan det komme til at koste forbrugeren dyrt i fx. vandskade, når det mangelfulde arbejde skal udbedres. Arkivfoto..

Antallet af anmeldelser af ulovligt udført vvs- eller installationsarbejde er i løbet af de sidste tre år steget med hele 27 procent. I alt har Sikkerhedsstyrelsen fået knap 200 anmeldelser, der omhandler virksomheder, som enten har udført ulovligt arbejde eller har løjet om at have den påkrævede autorisation til at udføre en opgave.

Og ifølge brancheorganisationen Tekniq er der god grund til at tage dette problem alvorligt.

”Det er helt afgørende, at vi får stoppet klamphuggeriet – både for branchens og forbrugernes skyld,” siger underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen, der samtidig påpeger, at organisationens egne undersøgelser bekræfter den samme kedelige tendens.

Ingen forsikringspenge og manglende sikkerhed
Uautoriserede håndværkere kan blive en både farlig og dyr fornøjelse for forbrugeren, som blandt andet risikerer, at dårligt arbejde fører til vand- og brandskader, de ikke kan få erstatning for.

”Det kan være farligt at lukke klamphuggerne ind i sit hjem. Når virksomheden mangler den krævede autorisation, kan man ikke være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt. I sidste ende kan det være til fare for boligejernes sikkerhed, samtidig med at forsikringsselskaberne langtfra altid dækker skader, der er opstået som resultat af ulovligt udført installationsarbejde”, siger Simon O. Rasmussen.

Politiet er bekendt med det systematiske snyderi, men alligevel endte næsten halvdelen af de 87 afgjorte sager i 2016 med at ryge i skraldespanden.

Det skyldes blandt andet, at det ikke er muligt at bevise, hvem der har udført arbejdet, eller at forholdet er forældet. I en del af sagerne er der også bevis for, at arbejdet er udført af en autoriseret virksomhed. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i sin opgørelse.

”I sidste ende betyder det jo, at risikoen for, at virksomhederne straffes for det ulovligt udførte arbejde, er ganske beskeden”, siger Simon O. Rasmussen.

Alligevel er andelen af disse sager, der ender med bødestraf, steget fra 36 til 52 procent siden 2014, selvom det langtfra afholder alle fra det illegale arbejde.

Tekniq: Hårdere straffe er løsningen
Her foreslår Tekniq, at man sætter endnu hårdere ind overfor de uautoriserede virksomheder.

”Autorisationen er til for at beskytte kunderne og forhindre skader. Det er derfor vigtigt, at vi slår hårdt ned på virksomheder, der bryder loven, med eksempelvis store bøder. Løftede pegefingre er ikke nok”, siger Simon O. Rasmussen.

Dertil kommer alle de ulovlige installationer, som aldrig bliver anmeldt, påpeger Tekniq, der refererer til en undersøgelse, man foretog sidste år, der viser, at hele 77 procent af de danske el- og vvs-installatører i løbet af et år havde haft opgaver hos kunder, hvor det var nødvendigt at udbedre tidligere udført arbejde.

”Man kan naturligvis ikke afvise, at der også kan være autoriserede, som udfører dårligt eller mangelfuldt arbejde. Men det er vores indtryk, at det har et meget beskedent omfang, for der følger som regel en garantiordning med, når man får udført arbejdet af en autoriseret installatør. Så alt tyder på, at langt hovedparten af klamphuggeriet er udført af folk uden autorisation”, siger han.

De uautoriserede virksomheder har ikke en garantiordning. Og derfor risikerer forbrugeren derfor at betale dobbelt ved at bruge en uautoriseret virksomhed, hvis arbejdet ikke er udført godt nok og derfor skal laves om, mener Tekniq.

- EST
 

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding