16.08.2018  |  EL  |  Branchen

Uautoriserede håndværkere og dårligt udførte installationer er et voksende problem

Antallet af ulovlige el- og vvs-installationer er på sit højeste i tre år. Og det kan få både økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne og ikke mindst branchen, mener Tekniq.

Antallet af anmeldelser af ulovligt udført vvs- eller installationsarbejde er i løbet af de sidste tre år steget med hele 27 procent. I alt har Sikkerhedsstyrelsen fået knap 200 anmeldelser, der omhandler virksomheder, som enten har udført ulovligt arbejde eller har løjet om at have den påkrævede autorisation til at udføre en opgave.

Og ifølge brancheorganisationen Tekniq er der god grund til at tage dette problem alvorligt.

”Det er helt afgørende, at vi får stoppet klamphuggeriet – både for branchens og forbrugernes skyld,” siger underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen, der samtidig påpeger, at organisationens egne undersøgelser bekræfter den samme kedelige tendens.

Ingen forsikringspenge og manglende sikkerhed
Uautoriserede håndværkere kan blive en både farlig og dyr fornøjelse for forbrugeren, som blandt andet risikerer, at dårligt arbejde fører til vand- og brandskader, de ikke kan få erstatning for.

”Det kan være farligt at lukke klamphuggerne ind i sit hjem. Når virksomheden mangler den krævede autorisation, kan man ikke være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt. I sidste ende kan det være til fare for boligejernes sikkerhed, samtidig med at forsikringsselskaberne langtfra altid dækker skader, der er opstået som resultat af ulovligt udført installationsarbejde”, siger Simon O. Rasmussen.

Politiet er bekendt med det systematiske snyderi, men alligevel endte næsten halvdelen af de 87 afgjorte sager i 2016 med at ryge i skraldespanden.

Det skyldes blandt andet, at det ikke er muligt at bevise, hvem der har udført arbejdet, eller at forholdet er forældet. I en del af sagerne er der også bevis for, at arbejdet er udført af en autoriseret virksomhed. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i sin opgørelse.

”I sidste ende betyder det jo, at risikoen for, at virksomhederne straffes for det ulovligt udførte arbejde, er ganske beskeden”, siger Simon O. Rasmussen.

Alligevel er andelen af disse sager, der ender med bødestraf, steget fra 36 til 52 procent siden 2014, selvom det langtfra afholder alle fra det illegale arbejde.

Tekniq: Hårdere straffe er løsningen
Her foreslår Tekniq, at man sætter endnu hårdere ind overfor de uautoriserede virksomheder.

”Autorisationen er til for at beskytte kunderne og forhindre skader. Det er derfor vigtigt, at vi slår hårdt ned på virksomheder, der bryder loven, med eksempelvis store bøder. Løftede pegefingre er ikke nok”, siger Simon O. Rasmussen.

Dertil kommer alle de ulovlige installationer, som aldrig bliver anmeldt, påpeger Tekniq, der refererer til en undersøgelse, man foretog sidste år, der viser, at hele 77 procent af de danske el- og vvs-installatører i løbet af et år havde haft opgaver hos kunder, hvor det var nødvendigt at udbedre tidligere udført arbejde.

”Man kan naturligvis ikke afvise, at der også kan være autoriserede, som udfører dårligt eller mangelfuldt arbejde. Men det er vores indtryk, at det har et meget beskedent omfang, for der følger som regel en garantiordning med, når man får udført arbejdet af en autoriseret installatør. Så alt tyder på, at langt hovedparten af klamphuggeriet er udført af folk uden autorisation”, siger han.

De uautoriserede virksomheder har ikke en garantiordning. Og derfor risikerer forbrugeren derfor at betale dobbelt ved at bruge en uautoriseret virksomhed, hvis arbejdet ikke er udført godt nok og derfor skal laves om, mener Tekniq.

- EST
 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere