Uautoriserede håndværkere og dårligt udførte installationer er et voksende problem

Antallet af ulovlige el- og vvs-installationer er på sit højeste i tre år. Og det kan få både økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne og ikke mindst branchen, mener Tekniq.

I 2017 fik Sikkerhedsstyrelsen 121 anmeldelser om el-, gas-, vvs- og kloakinstallationer, som var udført af en uautoriseret håndværker. I sidste ende kan det komme til at koste forbrugeren dyrt i fx. vandskade, når det mangelfulde arbejde skal udbedres. Arkivfoto..

Antallet af anmeldelser af ulovligt udført vvs- eller installationsarbejde er i løbet af de sidste tre år steget med hele 27 procent. I alt har Sikkerhedsstyrelsen fået knap 200 anmeldelser, der omhandler virksomheder, som enten har udført ulovligt arbejde eller har løjet om at have den påkrævede autorisation til at udføre en opgave.

Og ifølge brancheorganisationen Tekniq er der god grund til at tage dette problem alvorligt.

”Det er helt afgørende, at vi får stoppet klamphuggeriet – både for branchens og forbrugernes skyld,” siger underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen, der samtidig påpeger, at organisationens egne undersøgelser bekræfter den samme kedelige tendens.

Ingen forsikringspenge og manglende sikkerhed
Uautoriserede håndværkere kan blive en både farlig og dyr fornøjelse for forbrugeren, som blandt andet risikerer, at dårligt arbejde fører til vand- og brandskader, de ikke kan få erstatning for.

”Det kan være farligt at lukke klamphuggerne ind i sit hjem. Når virksomheden mangler den krævede autorisation, kan man ikke være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt. I sidste ende kan det være til fare for boligejernes sikkerhed, samtidig med at forsikringsselskaberne langtfra altid dækker skader, der er opstået som resultat af ulovligt udført installationsarbejde”, siger Simon O. Rasmussen.

Politiet er bekendt med det systematiske snyderi, men alligevel endte næsten halvdelen af de 87 afgjorte sager i 2016 med at ryge i skraldespanden.

Det skyldes blandt andet, at det ikke er muligt at bevise, hvem der har udført arbejdet, eller at forholdet er forældet. I en del af sagerne er der også bevis for, at arbejdet er udført af en autoriseret virksomhed. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i sin opgørelse.

”I sidste ende betyder det jo, at risikoen for, at virksomhederne straffes for det ulovligt udførte arbejde, er ganske beskeden”, siger Simon O. Rasmussen.

Alligevel er andelen af disse sager, der ender med bødestraf, steget fra 36 til 52 procent siden 2014, selvom det langtfra afholder alle fra det illegale arbejde.

Tekniq: Hårdere straffe er løsningen
Her foreslår Tekniq, at man sætter endnu hårdere ind overfor de uautoriserede virksomheder.

”Autorisationen er til for at beskytte kunderne og forhindre skader. Det er derfor vigtigt, at vi slår hårdt ned på virksomheder, der bryder loven, med eksempelvis store bøder. Løftede pegefingre er ikke nok”, siger Simon O. Rasmussen.

Dertil kommer alle de ulovlige installationer, som aldrig bliver anmeldt, påpeger Tekniq, der refererer til en undersøgelse, man foretog sidste år, der viser, at hele 77 procent af de danske el- og vvs-installatører i løbet af et år havde haft opgaver hos kunder, hvor det var nødvendigt at udbedre tidligere udført arbejde.

”Man kan naturligvis ikke afvise, at der også kan være autoriserede, som udfører dårligt eller mangelfuldt arbejde. Men det er vores indtryk, at det har et meget beskedent omfang, for der følger som regel en garantiordning med, når man får udført arbejdet af en autoriseret installatør. Så alt tyder på, at langt hovedparten af klamphuggeriet er udført af folk uden autorisation”, siger han.

De uautoriserede virksomheder har ikke en garantiordning. Og derfor risikerer forbrugeren derfor at betale dobbelt ved at bruge en uautoriseret virksomhed, hvis arbejdet ikke er udført godt nok og derfor skal laves om, mener Tekniq.

- EST
 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus