03.12.2018  |  EL  |  Branchen

Udbud varsler prisrevolution i den grønne omstilling

Det første udbud af vedvarende energi, hvor solceller og vindmøller har konkurreret med hinanden, har ifølge energi-, forsynings- og klimaministeren var en succes.

Det skal være billigt for danskerne at anvende grøn energi, og derfor besluttede regeringen og Dansk Folkeparti, at der skulle afholdes to teknologineutrale udbud i 2018 og 2019, hvor sol og vind for første gang skal i konkurrence med hinanden.

Nu har Energistyrelsen så offentliggjort resultatet af det første udbud, og det har resulteret i en støttesats på gennemsnitligt 2,28 øre per kilowatttime, hvilket er markant under støtteprisen i den tidligere gældende åbne støtteordning (25-øren). Faktisk er det hele 6 gange lavere.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Sol og vind skal konkurrere

”Det har været min mission som minister at give danskerne mest mulig grøn omstilling for deres penge. Jeg er derfor meget tilfreds med resultatet af udbuddet, som understreger, hvor hurtigt teknologiudviklingen går, og hvor meget det gavner, når støtten konkurrenceudsættes”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

De lave priser betyder, at de 254 mio. støttekroner, der blev konkurreret om i udbuddet, kan veksles til ca. 200 megawatt (MW) grøn energi (opgjort i landvindækvivalenter) – en betydelig tilføjelse til den grønne omstilling i Danmark og nok til at dække elforbruget hos 160.000 danske husstande.

Politisk nybrud giver gevinst
Udbuddene er et nybrud i den grønne omstilling i Danmark, for det er første gang, at grønne energiformer kæmper om støtte mod hinanden.

I årtier har staten givet målrettet statsstøtte til forskellige vedvarende energikilder, men i foråret 2017 anbefalede Energikommissionen at gå væk fra håndholdte støtteordninger og lade markedskræfterne råde, hvilket regeringen har taget til sig.

Læs også: Tekniq: Ny aftale er en solstrålehistorie for dansk energipolitik

”Det succesrige udbud viser, at den grønne omstilling bliver billigst, når markedskræfterne får lov til at bestemme. Jeg letter på hatten for de mange gode bud, vi har fået, og jeg ser frem til de fremtidige udbud og forhåbentligt endnu lavere priser”, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere