Udskiftning af oliefyr udfordrer boligejere på landet

At investere 100.000 kr. i en klimavenlig varmekilde i en bolig til et par hundrede tusinde er ude af proportioner, mener boligejer.

En udskiftning fra oliefyr til varmepumpe kan koste mellem 50-100.000 kroner, og det giver boligejere på landet økonomiske udfordringer. Arkivfoto..

Det kan blive svært at få boligejere på landet til at bruge penge på at udskifte deres oliefyr, skriver dr.dk. En investering på 100.000 kr. til en ny varmekilde i et hus til 200-300.000 kr. kan virke uoverskueligt for boligejerne.

Politikkerne har besluttet, at Danmark skal være helt uafhængige af fossile brændstoffer i 2050. Og det betyder, at de cirka 78.000 oliefyr i danske boliger skal erstattes med et klimavenligt alternativ.

Problematisk i billige huse
Boligejer Poul Nielsen fra Hjørring Kommune vil få et økonomisk underskud ved sådan en investering. Han udlejer en halv snes huse ved Mygdal i Vendsyssel som han har betalt mellem 200-250.000 kr. for.

”Derfor ville det jo være helt ude af proportioner, hvis jeg så skulle ud og investere 100.000 kroner bare i en varmekilde. Jeg ville i hvert fald ikke kunne få pengene ind i husleje igen”, siger Poul Nielsen til dr.dk.

Læs også: Rådgivning sender oliefyr på pension

Hjørring kommune har siden 2013 tilbudt boligejere at få besøg af en energikonsulent. Og Poul Nielsen blev rådet til at supplere med en luft-til-luft-pumpe, så oliefyret kun skal bruges til varmt vand og gulvvarme. Det er et spark i den rigtige retning, mener Poul Nielsen.

”Så gør jeg det næstbedste, jeg kan, og kan jeg halvere olieforbruget ved at investere 10.000 kr., så må det jo alt andet lige være bedre end ikke at gøre noget,” siger han til dr.dk.

Udfordring der kræver ekstra indsats
Hidtil er det gået godt med udskiftning af oliefyrene, mener professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

”Det er virkelig godt, for det er en af de værste opvarmningsformer, vi kan have, både med hensyn til økonomi og klimapåvirkning. Så selvom det er en forholdsvis lille rest oliefyr, der er tilbage, så er det altså en CO2-udledning, vi ikke behøver at have,” siger professoren til dr.dk.

Læs også: Naboer går sammen om grøn omstilling og køber fælles varmepumper

Det er nødvendigt at husejere i nogle områder kan få enten tilskud eller mere favorable lånevilkår, mener han.

”Boliger med oliefyr ligger typisk i områder ude på landet, hvor det kan være svært at få et lån. Det er en udfordring, så der skal der altså gøres en ekstra indsats,” siger Brian Vad Mathiesen til dr.dk.

Siden 2013 har det været forbudt at installere oliefyr i nybyggerier.

- SN

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

13.12.2024Installator.dk

Vismændene advarer: Dårlig beslutning at afvikle gasfyr inden 2035

11.12.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kritiserer beregningsgrundlaget for prisloft

04.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Lykke gik fra gasfyr til stabil fjernvarme – hør mere om processen lige her!

04.12.2024Installator.dk

Verdens største CO2-drevne havvandsvarmepumpe sat i drift i Esbjerg

03.12.2024Belimo A/S

Sponseret

Få alle enheder til dit HVAC-anlæg ét sted

25.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan foregår nedgravning af jordvarmeslanger

19.11.2024Installator.dk

Grundfos fyrer i Bjerringbro

18.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Bo får "win-win-win"-situation med ny jordvarmepumpe

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle