Udtjente butikslamper får nyt eksklusivt liv

Over 100 aflagte butikslamper fra Brødrene Dahl kommer snart til at gøre gavn på nye adresser. Fischer Lighting, der forsøger at gøre op med en udbredt brug-og-smid-væk-kultur i belysningsbranchen, er nemlig klar til at sætte strøm til et re-design.

Lars Elmvang, partner og strategisk direktør i Fischer Lighting, ser store muligheder i de gamle butikslamper fra Brødrene Dahl..

Forleden modtog Fischer Lighting otte paller med dome-pendler, der gennem mere end et årti har lyst op i Brødrene Dahls butikker landet over. Lamperne er løbende blevet udskiftet for at give plads til LED-belysning, og tidligere ville de formentlig være endt på genbrugspladsen og smeltet om. Imidlertid er der store fordele ved at genbruge den slags lamper – ikke mindst for klimaets skyld, men også fordi lamperne uden større ændringer kan gøre stor gavn på de mange arbejdspladser, der værdsætter et lidt råt industrilook.

Fischer Lighting har siden 2016 netop specialiseret sig i at gøre en forretning ud af at genbruge kassererede lamper.

Stor forskel på genbrug og genanvendelse

-Med genbrug skal der som regel ikke så meget til. Hvis designet i forvejen er attraktivt, nøjes vi måske med at fjerne den gamle maling og tilføre en klar lak. Helt anderledes er det med genanvendelse. Det er meget mere ressourcekrævende med smeltning af metaller og transporter, siger Lars Elmvang, partner og strategisk direktør i Fischer Lighting.

I tilfældet med de mere end 100 dome-pendler fra Brødrene Dahl, synes Lars Elmvang da også, at det ville være synd og skam at se dem blive smidt ud.

-Vi har erfaring med ”storebroren”, der nok er 10-20 cm større i bredden, og det er en type lampe, som er meget in for tiden. Kunderne vil gerne vise, at de har truffet et aktivt valg, når det kommer til genbrug.  Det betyder, at vi lader svejsemærker og ridser stå, så lampen får noget patina, forklarer han.

Fischer Lighting arbejder med tre forskellige koncepter: ReUse, hvor indmaden bliver skiftet, ReDesign, hvor det ydre design også opgraderes. De to måder at arbejde på dækker henved 95 pct. af produktionen. Endelig er der ReCreate, som tager udgangspunkt i helt andre affaldsprodukter. Det kan være plastikflasker eller fiskenet, der får nyt liv som lamper.

Genbrug med social omtanke

Det er sjældent, Fischer Lighting modtager så stor en leverance af pendler på en gang som den fra Brødrene Dahl, så Lars Elmvang forventer, at der godt kan gå noget tid, før lamperne kommer ud til deres nye kunder på offentlige arbejdspladser og i private virksomheder. Inden da skal der desuden gennemføres en række lovmæssige tests af det enkelte re-designede produkt.

Lars Elmvang håber, at Fischer Lighting kan være med til at vise vejen til en cirkulær forretningsmodel, så den fremtidige produktion af lyskilder bliver langt mere bæredygtig. En af udfordringerne er dog, at det de senere år er blevet meget billigt at producere lamper i plastik, som ikke kan genbruges.

Fischer Lighting tæller i øjeblikket 11 ansatte, og i sin produktion har firmaet en aftale med Odense Kommune om at kunne benytte socialt udsatte, der gennem længere tid har været væk fra arbejdsmarkedet. Så på flere måder giver det rigtig god mening, når eksempelvis udtjente butikslamper får mulighed for at lyse op i nye omgivelser.

Mere fra...

24.09.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Et stærkt partnerskab holder dansk erhvervsliv køligt

18.09.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Aldrig mere bøvl!

28.08.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl og Vandværkernes EDB-Service i strategisk samarbejde

15.08.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

EN KUGLEHANE ER DA IKKE BARE EN KUGLEHANE!

12.03.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl stærkt fra start med ny hjemmeside

06.03.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Klima-workshop til alle medarbejdere