28.04.2017  |  EL  |  Branchen

Undersøgelse: Elektrikerlærlinge glade for EUX-uddannelse

Ifølge en ny undersøgelse er elektrikerlærlinge på EUX-uddannelser overordnet tilfredse med at kombinere deres tekniske færdigheder med boglige kompetencer fra gymnasiale fag.

Ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse, som brancheorganisationen Tekniq og Dansk El-Forbund har foretaget, er de danske EUX-elektrikerlærlinge overordnet tilfredse med deres uddannelse.

Således viser undersøgelsen, at 64 procent af lærlingene har en positiv eller meget positiv opfattelse af uddannelsen, mens kun 20 procent er negative:

”Undersøgelsen viser, at EUX-elektrikerlærlinge har taget rigtig godt imod de muligheder, uddannelsen giver for at kombinere de teknisk faglige færdigheder fra elektrikeruddannelsen med de boglige kompetencer fra de gymnasiale fag”, siger Benny Yssing, der er forbundssekretær hos Dansk El-Forbund.

Undervisning med andre EUX-elektrikere
Ifølge undersøgelsen er tilfredsheden særlig stor blandt de elever, der udelukkende har undervisning med andre EUX-elektrikere. Her er 71 procent af eleverne positive overfor uddannelsen. I klasserne med blandede uddannelser er 59 procent af eleverne positive overfor uddannelsen.

Derfor foreslår man hos Tekniq, at man reducerer antallet af skoler, som udbyder den enkelte EUX-uddannelse, da det vil give større hold, bedre kvalitet i undervisningen og bedre økonomi for uddannelsesinstitutionerne.

Hos de kritiske lærlinge er strukturen og planlægningen af uddannelsen de primære årsager til kritikken. De ønsker, at strukturen forbedres, og at man styrker integrationen af de el-faglige fag med de gymnasiale på uddannelsen.

Læs også: Antallet af installationslærlinge er i rekordvækst

Ifølge Benny Yssing er det afgørende, at erhvervsskolerne planlægger EUX-elektrikeruddannelsen bedre og sikrer et tæt samspil mellem de el-faglige fag og de gymnasiale og udnytter synergien mellem dem.

Samtidig anbefaler han, at man bør sikre et tættere samspil mellem underviserne i de gymnasiale fag og elektrikerfagene.

Gode muligheder for videreuddannelse
Den primære årsag til, at de unge har valgt EUX-elektrikeruddannelsen, er, at den giver gode muligheder for videreuddannelse. Således har 90 procent svaret, at det er årsagen til deres valg af uddannelse.

Derudover har 66 procent af lærlingene ikke ville have valgt uddannelsen, hvis den ikke gav direkte adgang til de lange videregående uddannelser. Og hvis EUX-elektrikeruddannelsen slet ikke eksisterede, ville 53 procent af lærlingene have valgt en gymnasial uddannelse.

Læs også: Her er Danmarks bedste elektrikerlærling

Ifølge Tina Voldby, der er underdirektør i Tekniq, er der glædeligt nyt, at et overvejende antal af de adspurgte lærlinge har valgt EUX-elektrikeruddannelsen til:

”Et af de vigtigste mål med uddannelsen har jo netop været at tiltrække flere unge, der har både hoved og hænder skruet rigtigt på, og det er lykkedes. Det er lige præcis denne type unge, vi har brug for i en branche, hvor den teknologiske udvikling foregår i lyntempo”, siger hun.

Undersøgelsen er gennemført i marts af Dansk El-Forbund og TEKNIQ blandt de lærlingemedlemmer af Dansk El-Forbund, der er i gang med EUX-elektrikeruddannelsen.

- EL

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere