20.08.2021  |  EL  |  Indeklima

Undersøgelse: På en varm sommerdag er danske boliger markant varmere end europæiske hjem

Ny undersøgelse kan konkludere, at det, sammenlignet med andre europæiske lande, især er danske boliger, der forvandles til provisoriske saunaer i sommermånederne. Klimaforandringer og lavenergihuse er særligt til bebrejdelse.

En ny europæisk undersøgelse gennemført af tyske Tado, som udvikler løsninger til styring af klimaet i hjemmet, viser, at der kan være belæg for at indføre den sydeuropæiske siesta på vores nordlige breddegrader. Ifølge undersøgelsen opvarmes danske hjem nemlig markant hurtigere på varme sommerdage end tilfældet er hos vores europæiske naboer. 

Undersøgelsen, der er gennemført i mere end 10.000 danske boliger og samlet set 300.000 europæiske boliger, viser at danske hjem med en indendørstemperatur på 20 grader celsius og en udendørstemperatur på 30 grader på solrige dage i gennemsnit øger temperaturen med næsten 5 grader efter tre timer.  

Læs også: Dansk el-leverandør gør det nemt og billigt at være sommerhusejer

Sammenlignet med Tyskland, Spanien og Italien stiger varmen gennemsnitligt mere end dobbelt så hurtigt i en dansk bolig. Det betyder, at danskerne under en hedebølge må lide endnu mere under ubehagelige høje temperaturer i hjemmet, end det er tilfældet hos andre europæiske borgere.  

Tætte og energivenlige boliger giver overophedning 
Den globale opvarmning gør hedebølger og andre ekstreme vejrforhold til langt mere almindelige begivenheder, som naturligvis påvirker varmen inde i boligen. Men den måde vi bygger huse på i dag, spiller også ind.  

Husene er blevet mere tætte og energivenlige, og det fører ofte til overophedning. Er der fx tale om et lavenergihus med store vinduespartier mod syd, som udnytter solen og samtidig holder på varmen, så er det noget, der virkelig vil få temperaturerne til at brage i vejret.

Læs også: Corona sænker energiforbruget i 2020

”Vores undersøgelse viser, i hvilken grad de europæiske boliger reagerer på udendørstemperaturen og solstrålingen. I takt med at hedebølger bliver mere og mere almindelige, vil folk i stigende grad ty til løsninger som fx en aircondition, der kan opretholde en behagelig temperatur i hjemmet”, siger Tados medstifter og CPO Christian Deilmann. 

The International Energy Agency forudsiger, at efterspørgslen efter aircondition vil fordobles i løbet af de næste 20 år. Den stigende popularitet omkring hjemmearbejdspladsen vil ligeledes medføre en stigning i efterspørgslen efter aircondition til hjemmet.

- HCL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere