19.06.2020  |  VVS  |  Arbejdsredskaber

Undgå disse 5 fejl ved elektrosvejsning

Indhold fra partner Hvad er dette?

Vi ser desværre jævnligt reklamationer som kunne være undgået ved en omhyggelig svejseforberedelse.

Elektrosvejsning har gennem mange år været den foretrukne samlemetode i forsyningsbranchen. Det er fuld forståeligt, da det er en gennemprøvet svejsemetode som har dokumenteret sit værd ved millioner af samlinger.

For at udføre en fejlfri samling skal man dog være omhyggelig under svejseforberedelsen.

Rotationsskrabning
Georg Fischer's tekniske håndbog anbefaler altid, at rør rotationsskrabes før der skal elektrosvejses. Det gælder både, hvis det er en muffe/fitting på rørenden eller en anboringsbøjle midt på et rørstræk. Her henholder vi os til DVS 2207-1.
DVS - Deutscher Verband für Schweißen, som siger at oxidationslaget på røret altid skal fjernes hvilket sikres ved at fjerne 0,2 mm spån. Svejsning skal udføres umiddelbart efter spåntagning og rengøring.

Forurening af svejsezonen
Efter røret er blevet rotationsskrabet skal rør og fitting rengøres med Tangit rensevæske og en fnugfri klud. Efter rengøring må svejsezonen ikke berøres mere. Hvis det sker skal man gentage rengøringen.

Tilspænding/fiksering
Elektrosvejsefittings op til d63 har integreret holdeværktøj og anboringsbøjler har også et fikseringssystem som er med til at skabe et svejsetryk under svejsningen. Det skal derfor tilspændes korrekt. Alle svejsninger skal udføres stresfrit hvorfor vi fra d32 tilbyder holdeværktøj som sikrer, at røret ikke bevæger sig under svejsningen.

Fugt i svejsezonen
Hvis der er vand/fugt i svejseområdet kan der opstå et vand/damplag mellem fitting og rør. I det tilfælde vil den tilførte energi ikke være tilstrækkelig til at udføre en korrekt svejseforbindelse.

Svejsemaskine/værktøj som passer til opgaven
Hvis skoen ikke passer og gnaver får man vabler. Det samme er tilfældet hvis man ikke anvender det korrekte værktøj til elektrosvejsningen. Elektrosvejsemaskinen skal kalibreres en gang om året og værktøjet skal også efterses med regelmæssige mellemrum.

Såfremt du ønsker at vide mere om elektrosvejsning sidder vi klar ved telefonen (tel. 70 22 19 75) med råd og vejledning.

Mere fra Georg Fischer A/S

Georg Fischer A/S

https://www.gfps.com

Om Georg Fischer Georg Fischer A/S tilhører GF Piping Systems, som er en af de tre divisioner i Georg Fischer-koncernen og en førende leverandør af plast- og metalrørsystemer med global tilstedeværelse..Produktporteføljen inkluderer rør, fittings, ventiler og den tilhørende automatiserings- og samlingsteknologi til industri, bygningsteknik…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere