Væksten er hæmmet af mangel på hænder
En ny rapport viser fremgang i BNP men mangel på arbejdskraft. Ifølge TEKNIQ kan det koste dyrt for den økonomiske fremgang, hvis ikke der sættes ind for at sikre det nødvendige udbud af arbejdskraft.
Dansk økonomi blevet genoprettet hurtigere end økonomien i en lang række andre lande, men i øjeblikket betaler virksomhederne også prisen i form af mangel på arbejdskraft. De økonomiske vismænd spår i den rapport, der blev præsenteret den 12. oktober, en fremgang i BNP på fire procent i år og en yderligere stigning i 2022, så vi ender 5,5 procent højere end i 2019. Men de forudser også, at kapacitetsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft både vil fortsætte og vil udbygges. Et billede, man genkender hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Virksomhedernes to store udfordringer lige nu er for det første at skaffe nye kollegaer til de medarbejdere, man allerede har ansat, og for det andet at få sine varer til tiden og ikke mindst til en pris, der er til at betale”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne. Han påpeger, at vi risikerer, at den økonomiske fremgang taber momentum, hvis ikke der skal ændringer nu.
Få konkrete tiltag
Vismændene fremhæver i deres rapport, at der i det nuværende regeringsudspil er meget få kortsigtede tiltag til at modvirke det aktuelle kapacitetspres, og at det i det lys er hensigtsmæssigt at øge indvandringen af højt kvalificeret arbejdskraft.
”Vi har længe anbefalet, at regeringen sidestiller arbejdstagere fra EU’s officielle kandidatlande med arbejdstagere fra de gamle EU-land, så arbejdsudbuddet øges i Danmark”, siger Troels Blicher Danielsen og uddyber at antallet af udenlandske pendlere fortsat er lavere end før coronapandemien. Det skyldes blandt andet, at det er blevet mere besværligt at krydse grænserne.
Brug for seniorerne
De økonomiske vismænd har i rapporten haft fokus på at undersøge beskæftigelsen blandt seniorer – herunder hvordan helbredet har betydning for de ældres erhvervsdeltagelse. Her konkluderer de, at helbred ikke ligner en væsentlig barriere for senere tilbagetrækning, og hvis tilbagetrækning alene afhang af helbredet, ville danskerne i snit kunne have udskudt tilbagetrækningstidspunktet med 3,5 år i 2019.
Troels Blicher Danielsen mener, at både unge, ledige, udenlandske talenter og seniorer skal have økonomisk tilskyndelse til at tage et arbejde og bidrage til samfundet. Han påpeger, at regeringen eksempelvis kan øge gevinsten ved at arbejde ved afskaffe modregning af arbejdsindkomst i folkepension og forhøje efterlønspræmien.
-CH