11.02.2008

Vælg den rigtige fejlstrømsafbryder

Mængden af fejlstrømsafbrydere er stor, og de forskellige ’klasser’ har hver deres funktion – læs her, hvordan du som fagmand vælger den rigtige fejlstrømsafbryder, som lever op til de nye krav i Stærkstrømsbekendtgørelsen.

Af Produktchef Thomas Kvist, Schneider Electric Danmark A/S

I efteråret 2006 kom Sikkerhedsstyrelsen med to nye afsnit til stærkstrømsbekendtgørelsen, omhandlende supplerende fejlstrømsbeskyttelse.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det betyder, at der pr. 1. juli 2008 er krav om anvendelse af supplerende fejlstrømsbeskyttelse, heriblandt HPFI-afbrydere i installationer for stikkontakter og udtag på 16/20A, i kølvandet af indførelsen af fransk pind-jord og mindre krybeafstand i kontaktsættet for brugsgenstande.

Men hvad er forskellen på de forskellige fejlstrømsafbrydere, og hvilken bør man vælge for at leve op til de nye paragraffer i Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6B? Læs her om de forskellige fejlstrømsafbryderes anvendelsesmuligheder og fordele hos de forskellige ”klasser” af fejlstrømsafbryderen fra Merlin Gerin.

Den følsomme enhed
En fejlstrømsafbryder er en ”følsom” enhed. Principielt virker en fejlstrømsafbryder ganske enkelt. Den måler (føler på) den lægstrøm, der løber ind i installationen og måler (føler på) den lægstrøm, der kommer tilbage. Er disse to værdier ens, kobler afbryderen ikke fra, men er der større forskel i værdierne end afbryderens tilladte grænseværdier eller tilladte overgangsmodstand til jord, kobler afbryderen. Der kan altså godt være et minimum af permanent lægstrøm i installationen, typisk fra pc-skærme, printere og HF-spoler. Men hvis blot endnu én enhed, skærm, printer eller armatur tilsluttes installationen, kan der opstå problemer hvis grænseværdierne rammes.

Fejlstrømsafbryderen kan opnå en kritisk tilstand. Enten vil den koble ukontrolleret eller gå i mætning. Ukontrollerede udkoblinger kan være omkostningsfyldte med driftstab, produktionsstop, tab af data mm., men er dog ikke til fare for personer eller bygninger.

Mætning af sumstrømsspolen vil betyde, at der ikke sker en automatisk udkobling, selvom der opstår en permanent og farlig lægstrøm i installationen, som er til fare for personer samt risiko for brand i bygninger. I Danmark har vi få personskader om året forårsaget af mætning af fejlstrømsafbrydere, til gengæld er antallet af brande tæt på 3.000 pr. år.

Valg af klasse
Når man skal vælge en fejlstrømsafbryder, skal man vælge ”klasse” og størrelse i mA ud fra installationen og brugsgenstandene, der skal beskyttes.

Klasse A også kaldet HPFI- eller PFI-afbryder i daglig tale er den mest anvendte fejlstrømsafbryder: H = High, P = Pulsating, F = Fault, I = Inducator HPFI-afbryder. Det kaldes HPFI for afbrydere op til 30 mA, og PFI for afbryder større end 30 mA.

HPFI- og PFI-afbryderen kan detektere vekselstrømme og pulserende jævnstrømme. Disse strømme forekommer dagligt i flere husholdningsapparater som vaskemaskine, opvaskemaskiner, varmeovne m.fl. Klasse A fejlstrømsafbryderne findes i 2- og 4-polede udgaver, fra 10 til 500mA med udvalgte størrelser i selektiv udførelse. Selektiv ”s” er en indbygget tidsforsinkelse på 200 ms. Denne funktion kan med fordel anvendes, hvor flere fejlstrømsafbrydere sidder i linie.

Klasse AC også kaldet HFI- eller FI-afbryder kan kun detektere vekselstrømme og må kun installeres, hvor klasse A ikke kan anvendes.

Klasse B er en speciel AC/DC fejlstrømsafbryder, i daglig tale er det en AC/DC HPFI-afbryder. Produktet er bygget til at kunne anvendes til alle kendte fejlstrømme. En fuldblods-fejlstrømsafbryder af klasse B har filter og to spoler indbygget. Samlet kan den detektere glatte jævnstrømme genereret af 3F+N frekvensomformer. Det er muligt at tilslutte op til 5 Telemecanique ATV frekvensomformere på én enkelt afbryder i klasse B.

Når man installerer en AC/DC HPFI-afbryder af klasse B, kan man ikke tillade sig at sætte en afbryder af type A/AC foran - det vil sige, man må ikke blande installationen. Det skal forhindre, at der kommer til at løbe en jævnstrøm igennem de normale HPFI-afbrydere, da de jo så ikke vil være virksomme. Derfor skal alle afbrydere af klasse B forbindes øverst i installationen. Hvis man har et miks af forskellige brugsgenstande, og det er for dyrt at lægge installationen om, skal man indsætte afbrydere af klasse B i en lige linie fra brugsgenstanden/forbruger til indgang.

Ny Si- og SiE-teknologi
Ud over de tre ovennævnte standardklasser, kan Merlin Gerin tilbyde en lang række af fejlstrømsafbrydere, der kan anvendes, når standardafbryderen ikke magter opgaven.

Tidligere var ordene ukontrolleret og mætning, beskrevet i klasse A, men med Merlin Gerins nyeste teknologi ”Si – Super Immun” kombineret med klasse A, ASi-afbryder kan løse langt flere installationsopgaver med én afbryder.
Si-teknologien er en patenteret teknologi, som Merlin Gerin har udviklet for at opfylde vores kunders forventninger om nyeste teknologi i netop deres installation. Kort fortalt er Si-teknologien et nyt udviklet filter og elektronik på sumstrømsspolen. Et aktivt filter der trin for trin måler (føler på) den permanente lægstrøm og tillader et højere niveau af lægstrømme, hvorved det er muligt at tilslutte mere belastning på hver afbryder, hvilket i praksis vil betyde, at antallet af pc’er vil stige fra fx tre stk. til otte stk. og antallet af HF-spoler vil kunne øges fra fx. 20 stk. til 50 stk., alt i alt en økonomisk gevinst, pladsbesparende og øget drifts- og personsikkerhed.

Si-afbryderen kan ligeledes anvendes hvor eksterne ude fra kommende forstyrrelser forekommer. Det kan være overspændinger fra lynnedslag, lave temperaturer -25 grader C, lange kabler, overslag i udstyr der indgår i mellemspændingsanlæg og kabelbrud, for blot at nævne nogle.

Hertil kommer Merlin Gerins nye ”SiE – Super Immun Envionment”, i klasse A. ASiE-afbryderen er bygget på samme teknologi som Si, men både plasthuset og det vitale metal er udskiftet for at kunne modstå aggressivt miljø, som spabade og svømmehaller, hvor luften indeholder klor, og i landbrugsinstallationer, hvor der forekommer salmiakdampe samt andre lokaler, hvor aggressive eller korrosive dampe findes.

Test af fejlstrømsafbryder
Sikkerhedsstyrelsen stiller ikke krav om, at den gamle fejlstrømsafbryder skal skiftes ud, men den skal være virksom, og derfor bør den testes mindst to gange årligt via testknappen. En god huskeregel: test ved sommer- og vintertid.
En fejlstrømsafbryder har brug for ”motion”, ellers gror den fast. En afbrydelse skal ske inden for 300ms og inden overgangsmodstanden til jord overstiger pålydende værdi, fx. 30mA. Hvis dette ikke er tilfældet skal den udskiftes.
Som installatør skal man teste med et specielt HPFI-testinstrument. Testen skal udføres efter Sikkerhedsstyrelsens retningslinier. Aktiver ikke testknappen, afbryd for alle efterfølgende afgange (test uden belastning) og med testimpuls (one shot), herved fremkommer det ”virkelige” resultat, dvs. oplysninger om fejlstrømsafbryderens aktuelle tilstand.

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere