Vær på vagt for Legionella-smitte

Sommervarme, lunkent vand i rørene og flere udlandsrejser er med til at øge risikoen for legionella-smitte, som Statens Serum Institut forventer vil stige i år. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Sol, strand og varme er perfekt til sommerferien. Det er bare ikke så godt for vandrørene, hvor der efter længere tids opvarmning af det kolde vand også er en større risiko for at give legionella-bakterien optimale muligheder for at udvikle sig. Det kan føre til legionærsyge, som kan være livstruende for svækkede og ældre mennesker. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

Sol, strand og varme er perfekt til sommerferien. Det er bare ikke så godt for vandrørene, hvor der efter længere tids opvarmning af det kolde vand også er en større risiko for at give legionella-bakterien optimale muligheder for at udvikle sig. Det kan føre til legionærsyge, som kan være livstruende for svækkede og ældre mennesker. 

”Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger antageligt sammen med, at legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand bliver varmet op i rørene og derved øges risikoen for legionella-smitte”, siger Søren Uldum, fagchef i Statens Serum Institut.

Smittetallene i Danmark har ligget højt gennem en årrække. Sidste år registrerede seruminstituttet 287 tilfælde blandt danskere, hvoraf 56 døde.

”Smittetallene har ligget højt siden 2017 og har siden ligget forbavsende stabilt. Indtil videre har året budt på lidt færre tilfælde end sidste år, men jeg forventer faktisk, at vi nok får endnu flere smittetilfælde i år end nogensinde før, når året er omme”, siger Søren Uldum.

Han forklarer det med, at der er udsigt til smittetilfælde fra udlandet – blandt andet Italien – da flere danskere rejser udenlands på ferie efter coronapandemien.
Legionella-bakterien elsker lunkent og varmt vand mellem 20 og 50 grader. Af samme grund handler det om at holde det kolde vand koldt og det varme vand varmt.

Ved tapstederne kræver bygningsreglementet, at temperaturen er minimum 50 grader, da man ikke skal meget under, før det risikerer at blive problematisk. Derudover er det en god idé at skylle vandrørene igennem regelmæssigt for at undgå bakterievækst i stillestående vand”, forklarer Birger T. Christiansen, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Udover at holde den rette vandtemperatur er det bedste råd derfor at sørge for at have et godt flow i vandrørene og undgå ”døde ender” i selve installationen, hvor bakterien kan udvikle sig. Er man i tvivl, er det altid en god idé at få sin installation gennemgået af en autoriseret vvs-installatør”, siger Birger T. Christiansen.

Det gælder blandt andet offentlige bygninger, der bliver lukket helt eller delvist ned for sommerferien. Det kan også være boligforeninger med store og omfattende rørsystemer.

”I løbet af de seneste mange år er toiletter og armaturer blevet mere og mere vandbesparende. Det er en god ting, men det lavere vandforbrug betyder også, at der typisk kan stå vand og vente i rørene, da de typisk er dimensioneret til en højere vandgennemstrømning”, siger Birger T. Christiansen.

Læs også: Rørværktøj gør vvs-hverdagen nemmere

Legionær-smittede danskere: (Kilde: Statens Serum Institut)
2022: 287
2021: 276
2020: 278
2019: 269
2018: 266
2017: 278

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton præsenterer intelligente energiløsninger på Elfack 2025

16.04.2025Installator.dk

Elafgiftsberegning ændres: Større regninger på vej i starten af året

15.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Vi holder ferie - og stadig åbent 24/7

15.04.2025Installator.dk

Solceller og elbiler: Løsning på vej – men den har lange udsigter

14.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Brian, Peter og Niels vidste det: Ægget var på side 20!

11.04.2025Installator.dk

Ahlsell Danmark i nyt samarbejde om elkomponenter

11.04.2025Installator.dk

Norsk beslutning kan udfordre forsyningssikkerheden

11.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Sikre forbindelser til energilagringssystemer

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle