Varmepumpe-barriererne forsvinder
Mentale stopklodser som høj pris og tvivl om ydeevne, har gennem årene bremset husejernes lyst til at investere i varmepumper. Men det ændrer sig hastigt, viser en ny befolkningsundersøgelse.
En række af de barrierer, som har fået boligejerne til at tøve med at skifte til en varmepumpe, forsvinder i øjeblikket som dug for solen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har udarbejdet for TEKNIQ Arbejdsgiverne.
På bare ét år er antallet af boligejere, som angiver, at høj pris er en barriere for at investere i en varmepumpe, faldet fra 42 procent til 18 procent. Samtidig er andelen af boligejere, der mener, at den økonomiske gevinst ved et skifte er for lille, dalet fra 29 til 18 procent.
Simon O. Rasmussen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, glæder sig over tallene. Han påpeger nemlig, at varmepumper og fjernvarme spiller en vigtig rolle for 2030-målet, hvor der frem mod 2030 er behov for at udskifte cirka 30.000 olie- og gasfyr årligt i den danske boligmasse for at nå at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent.
Tilskud virker
Det seneste år har bygningspuljen givet tilskud til husejere, der har investeret i varmepumper – og det har betydet, at danskerne ser mere positivt over den samlede økonomi i en varmepumpeinvestering, vurderer Simon O. Rasmussen.
”Bred folkelig opbakning gennem private grønne investeringer er en absolut nødvendighed for at nå 70 procent-målsætningen. Danskerne vil gerne foretage grønne investeringer, og især hvis de får en økonomisk håndsrækning, det er der talrige eksempler på”, siger Simon O. Rasmussen.
Han mener, at man skal huske på, at grønne tilskudsordninger er en billig og effektiv måde at nå målene for CO2-reduktioner. For selvom det koster penge at dele tilskud ud, så er hovedparten af investeringen fortsat private penge og tilskudsandelen vender stort set altid retur til statskassen i form af momsen på den samlede investering. Derfor mener han, at det overordnet set er en fornuftig økonomisk løsning med tilskuddene.
-CH