Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg

Hybridvarmepumpen er sidste skud på stammen af energieffektive varmepumper. Den udmærker sig ved at være en installationsfærdig enhed, som både består af en varmepumpe og af et solvarmeanlæg – og i nogle tilfælde tilmed et hybrid solvarme/solcelleanlæg til at producere både varme og el.

Free Energy har udviklet de såkaldte Hybrid Solar System-anlæg, også kaldet HYSS, der fungerer som plug-and-play enheder og leveres i mange størrelser. Foto: Free Energy. .

De enkelte teknologier i en hybridvarmepumpe er kendte og afprøvede. Derimod er det nye og revolutionerende, at varmepumpe, solvarme og solceller kombineres i ét anlæg med én styring, der er optimeret til at veksle optimalt mellem teknologierne. Det sikrer, at driften konstant foregår så energieffektivt som muligt. 

”Det har man i princippet kunne gøre i mange år, men vi har gjort det nemt og skalérbart ved at udvikle et færdigt industrielt anlæg,” siger Gilbert Jensen, der er CEO i Free Energy, som har udviklet de såkaldte Hybrid Solar System-anlæg, også kaldet HYSS. De fungerer som plug-and-play enheder, der leveres i størrelser til enkelte husstande og helt op til 600 kW-anlæg, til installation i større byggerier. 

”Udfordringen har været, at det er forskellige brancher, der traditionelt har udviklet og markedsført de forskellige teknologier. Byggebranchen og forbrugerne har hidtil selv skulle investere i forskellige typer anlæg og efterfølgende få dem til at arbejde sammen. Med HYSS kan vi kan levere samlede løsninger, der gør det muligt at opnå nul-energi eller plus-energi bygninger på kommercielle vilkår” fortæller Gilbert Jensen. 

Hver især er de forskellige komponenter relativt simple og afprøvede, men kombination er unik.

”Vores software – og det, at vi har optimeret tre vedvarende energikilder til at spille sammen i ét system – giver os en unik markedsposition. Vi har bevist, at teknologien virker i såvel mindre husstandsanlæg samt større byggerier, og nu er vores største marked faktisk de større byggerier. Her efterspørger man turnkey-løsninger, som er enkle at håndtere, og som har dokumenteret effekt,” fortæller Gilbert Jensen. 

Samarbejder med installatører

En hybridvarmepumpe kan være en stor investering, og hvert anlæg skal dimensioneres til den aktuelle bygning. 

”Vi går uden om grossistleddet og sælger til installatører, som har kontakten til bygherrer”, siger Gilbert Jensen 

På free-energy.com kan man selv foretage de indledende beregninger af et nyt anlæg. Her kan man også se, hvad CO2-besparelsen bliver, og hvor meget ens energiudgifter kan sænkes med et HYSS-anlæg. Hvis udregningerne ser fordelagtige ud, og man ønsker at gå videre med detailprojektering, bliver oplysningerne tilgængelige for den installatør, som er godkendt af Free Energy og dermed har kompetencerne til at installere HYSS-anlægget.

”Vi har opbygget systemet, så slutbrugeren i princippet bare skal udfylde data og trykke på en knap. Hvis tilbuddet accepteres, bliver anlægget dimensioneret til opgaven og leveres direkte til adressen, hvor den lokale installatør installerer det. Hvis han ikke har prøvet det før, så oplærer vi ham. Efterfølgende har installatøren ansvaret for anlægget, kan logge sig ind på det via internet og overvåge det på afstand,” fortæller Gilbert Jensen. 

Free Energy er desuden koblet på samtlige HYSS-anlæg. På den måde kan Free Energy indsamle statistik og løbende foretage opdateringer af softwaren, helt uden at hverken installatøren eller brugeren skal involveres.

Stort potentiale i resten af Europa

Virksomheden har fulde ordrebøger, og flere samarbejdsaftaler med større byggefirmaer gør det svært at følge med efterspørgslen for virksomheden. Derfor er Free Energy i dialog med eksterne investorer, så de kan hyre flere kolleger og øge produktionskapaciteten i Danmark, Norge og Sverige.

”Vi har fået et godt samarbejde med flere store aktører i byggebranchen. Blandt andre har Skanska blåstemplet vores HYSS-anlæg, og de benytter dem som et led i deres bestræbelser på at bygge klimaneutrale nul-energihuse og plus-energihuse,” siger Gilbert Jensen. 

I Norge har Free Energy leveret de første HYSS - High Power varmepumper til den nye bydel Verksbyen i Fredrikstad. Her skal byggeudvikleren Arca Nova bygge 1.500 boliger de kommende år. Arca Novas vision er, at samtlige boliger skal bygges som nul- og plusenergibyggeri baseret på jordvarme,  solvarme og solceller. Resultatet bliver meget lave energiudgifter og minimal klimapåvirkning.

”Norge og Sverige er store markeder. Her er der større investeringsvillighed blandt private i grøn teknologi end i Danmark. Her efterspørges særligt den nyeste og mest miljøvenlige teknologi og man investerer langsigtet, hvor man herhjemme oftere går efter billigere løsninger med lidt lavere klimaeffekt.” 

Resten af det europæiske marked er ligeledes interessant for Free Energy; her har de HYSS-baserede løsninger nemlig også stort potentiale da anlæggene både kan bruges til opvarmning og som køleanlæg.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

12.03.2025Installator.dk

Energi på Toppen sætter fokus på beredskab

11.03.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Fem gode grunde til at vælge en varmepumpe

11.03.2025Installator.dk

Dansk Fjernvarme: Slutdato for udfasning af gassen er det vigtigste

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup