Varmepumpen giver baghjul til andre energirenoveringer

En varmepumpe er den bedste investering for husejerne i forhold til andre energirenoveringer. Det konkluderer ny rapport fra Teknologisk Institut.

Undersøgelsen fra Teknologisk Institut slår fast, at man helst skal installere en varmepumpe, hvis man som husejer ønsker den billigste energirenovering..

Du skal som husejer altid begynde med at installere en varmepumpe, hvis du vil lave den mest omkostningseffektive energirenovering i hjemmet.

Så præcis er konklusionen i en netop offentliggjort rapport fra Teknologisk Institut, der sammenligner flere forskellige former for energirenoveringer. 

Rapporten rammer dermed en pæl gennem myten om, at man skal isolere og skifte døre og vinduer, før man installerer en varmepumpe, påpeger Tekniq Arbejdsgiverne.

”Det er et grundlæggende opgør, som i tørre tal dokumenterer, at det er en bedre forretning – både teknisk og økonomisk – at renovere de tekniske installationer først. Det skyldes blandt andet, at besparelsen kan være med til at finansiere renoveringen af klimaskærmen senere”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Teknologisk Institut tager udgangspunkt i fire forskellige scenarier ved energirenovering af et parcelhus på 160 kvadratmeter. Her kommer installationen af en luft/vand-varmepumpe ind på en klar førsteplads, da det kun tager seks år at tjene investeringen på 120.000 kroner hjem. 

Til sammenligning tager det 14 år at nå samme mål, hvis man nøjes med at sætte nye vinduer og døre i sit hus i stedet for en varmepumpe – til samme pris på 120.000 kroner.

Grønne gevinster med det samme
Hvis man investerer i både varmepumpe, døre og vinduer samtidigt, så tager det ni år at tjene investeringen hjem igen. Det hænger sammen med, at investeringen naturligvis er noget større.

Læs også: Klimavenlige varmepumper har fundet vej til Danmark

Rapporten konkluderer, at nye varmepumper i sig selv er meget energieffektive, når de er korrekt installeret og indreguleret. Det gælder både ved høje og lave temperaturer og uanset husets øvrige tekniske installationer. 

En varmepumpe kan klare opvarmningen af langt de fleste huse, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at udskifte enkelte radiatorer.

Teknologisk Institut gennemgår en lang række scenarier med store og små energirenoveringer. Det omfatter renoveringer både med og uden varmepumper og som opdelte investeringer, der giver alternativer til at lave hele investeringen på en gang.

Selv hvis man tager udgangspunkt i et mindre hus på 130 kvadratmeter, så indtager varmepumpen stadig førstepladsen over de bedste investeringer. Det er samlet set en relativ lille investering, som fra første dag vil gavne både pengepung og klimaregnskab.

”Udsigten til renoveringsprojekter på flere hundredetusinde kroner holder mange boligejere fra at gå i gang med at renovere, og for dem er rapporten godt nyt. Med varmepumperne har vi et effektivt middel, som man straks kan gå i gang med. Det er økonomisk fordelagtigt og gavner den grønne omstilling her og nu”, siger Simon O. Rasmussen. 

De fire scenarier for energirenoveringer spænder prismæssigt fra 120.000 kroner til 600.000 kroner. Den dyreste løsning er en gennemgribende renovering af klimaskærmen kombineret med en luft/vand-varmepumpe. En løsning, der er mere end 20 år om at tjene sig selv hjem igen investering.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

09.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

GÆK GÆK GÆK – Vind et påskeæg og kup dig til netværksudstyr

08.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Nyeste LED-driver i XLC-serien, nu til Matter Wireless kommunikation

08.04.2025Installator.dk

El-Team Vest udvider med nyt vækstområde

08.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Optimal styretavlebelysning støtter sikkert arbejde og forebygger fortrådningsfejl

07.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinner i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bygningsautomatik for FM-ledere

Hvad enten du er leder eller specialist, er der i rollen behov for at forstå de bygningsautomatiske anlæg, som styrer alt fra varme og ventilation til lys og køl.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV