Varmepumper går som varmt brød
Salget af varmepumper er steget voldsomt de seneste år. Alene i andet halvår af 2018 blev der solgt næsten 23.000 varmepumper – en stigning på cirka 30 procent i forhold til året før.
Varmepumper har fået solidt fodfæste i de danske hjem. I hvert fald så fortsatte stigningen i antallet af solgte varmepumper i anden halvdel af 2018, hvor der i alt blev solgt mere end 22.854 luft-luft-varmepumper (mod 17.422 i samme periode i det hidtidige rekordår, 2017). Det viser nye tal fra Energistyrelsen.
”Der er flere gode grunde til, at danskerne har taget teknologien til sig. Først og fremmest er det en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq.
Opgørelsen fra Energistyrelsen er behæftet med en smule usikkerhed, da flere markedsaktører er blevet inviteret til at deltage i undersøgelsen i andet halvår af 2018, hvilket kan bidrage til stigningen. Det ændrer dog ifølge Tekniq ikke ved det samlede billede af en teknologi i kraftig fremgang.
”Tallene stemmer overens med konklusionerne i vores seneste medlemsundersøgelse, der viste, at el- og VVS-installatørerne oplever en klart voksende interesse for netop varmepumperne”, siger Simon O. Rasmussen.
Også når det gælder de større (og dyrere) luft-vand-varmepumper er der sket en stigning i salget på godt 30 procent. Disse pumper er ifølge Simon O. Rasmussen et godt alternativ for de boligejere, som stadig bruger oliefyr til at varme deres huse op.
”Der findes stadig mange tusinde oliefyr i Danmark. Og derfor vil væksten i salget af luft-vand-varmepumper formentlig fortsætte de kommende år i takt med, at de gamle fyr udfases. Samtidig vil vi opleve, at elpriserne falder og det vil gøre eldrevne varmepumper endnu mere attraktive”, vurderer Simon O. Rasmussen.
Gå den autoriserede vej
Han ser dog også udfordringer ved den hastigt voksende interesse for varmepumperne:
”Som det ofte sker, når ny teknologi vinder frem, så støder vi på produkter af tvivlsom kvalitet – ikke mindst på nettet. Samtidig ser vi en række aktører med mindre gode kompetencer slå sig op på at kunne installere pumperne. Ifølge en nylig undersøgelse er cirka ti procent af varmepumpeejerne da også utilfredse med den pumpe, de har købt”.
Simon O. Rasmussen anbefaler derfor, at boligejerne tænker sig godt om og søger vejledning hos kvalificerede fagfolk, inden sparepengene sendes i arbejde.
”Den rigtige varmepumpeløsning er ikke en hyldevare. Man skal derfor først og fremmest vælge en kompetent installatør. Derved er man sikret, at man får præcis den varmepumpeløsning, der passer til ens konkrete behov. På den måde opnår man det optimale udbytte af investeringen”, siger han.
Det gode råd fra Tekniq til boligejerne er, at de kontakter en autoriseret installatør – og gerne en VE-installatør. De har dokumenteret erfaring med både at dimensionere og installere varmepumper, og er samtidig omfattet af en garantiordning, så man som køber kan føle sig sikker på ikke at spilde sine penge.
Boligejerne kan på Energistyrelsens hjemmeside (sparenergi.dk) finde en liste over godkendte varmepumper. Hvis man holder sig til den, kan man være rimelig sikker på, at udstyret i hvert fald er i orden, lyder budskabet fra Simon O. Rasmussen.
- JKK