Varmepumper, solceller og elbilopladning
Den grønne omstilling vil dominere billedet på messen El & Teknik i Odense Congress Center den 3. til 5. maj. Det gælder særligt varmepumper, solceller og opladning af elbiler. Men intelligente bygningsinstallationer og fremtidens medarbejdere vil også sætte sit præg, ligesom der er en ny tendens til, at producenter tænker installatørers effektivitet ind i design og leverancepakker.
Det er fire år siden, at elbranchen sidst har haft chancen for at mødes fysisk på en messen. Det skyldes naturligvis covid-19 pandemien, som nu heldigvis har transformeret sig selv til en endemi. Det gør det nu endelig muligt for elfolket – både dem i forsyningen og dem tættere på de brugervendte installationer derude i virksomheder, offentlige bygninger og private boliger – at mødes og ’sparke dæk’. Altså udveksle erfaringer og få indsigt i den teknologiske udvikling, som ikke har ligget stille de sidste fire år.
Mød fremtidens medarbejdere på El & Teknik Messen
Messen vil også byde på en studiedag, hvor cirka 800 studerende fra elektriker-, elinstallatør- og energiteknologuddannelser fra hele landet vil være til stede på messen. De vil deltage i et fagligt program om formiddagen og besøge messestandene om eftermiddagen.
”Branchen står over for en kæmpestor udfordring med at rekruttere medarbejdere. Her er der en unik chance for at markedsføre sig over for fremtidens medarbejdere”, fortæller Jørgen S. Christensen.
Fremtiden er elektrisk
”Der er gang i mange spændende tendenser på det elfaglige område”, fortæller Jørgen S. Christensen. Han er forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi og sidder endvidere i styregruppen for messen El & Teknik 2022. Han uddyber:
”Den overordnede tendens er, at den grønne omstilling kræver en omfattende elektrificering af vores energiforsyning og -distribution. Det betyder, at alle dele af elfaget har og får en nøglerolle i omstillingen af samfundet til bæredygtighed og klimaneutralitet”.
Det medfører mere konkret særlig fokus på følgende områder på messen:
• Varmepumper, solceller og elbilopladning – som får en dedikeret temastand, som er placeret lige uden for ’Fagligt Forum’, hvor der hver dag vil være oplæg om grønne teknologier.
• Intelligente bygningsinstallationer som kan styre lys, indeklima, energi, sikkerhed med mere – og derved bidrage til at gøre bygningen både mere bæredygtighed, energieffektiv og komfortabel for brugerne.
• Bæredygtighed i bred forstand – masser af produkter og løsninger, der per design tilgodeser miljø, klima og indeklima.
• Produkter og løsninger der fra producenten side på forskellige måder er designet og ’pakketeret’ på en sådan måde, at installatørens arbejde med at montere løsningen i en bygning bliver lettere, hurtigere og sikrere. Det kan for eksempel være den måde løsningen bliver leveret på til installatøren, hvor alle komponenter er pakket sammen og i den rækkefølge, som installatøren har brug for dem til monteringen.
Kraftig teknologisk udvikling
”Der er sket meget de sidste fire år, så vi kan fra messearrangørernes side fornemme et stort opsparet behov for at fysiske møder på messen, hvor parterne kan udveksle, netværke, gøre andre klogere og selv blive klogere”, fortæller Jørgen S. Christensen.
Messen prioriterer et stærkt fagligt program i Fagligt Forum, som alle de tre messedage vil præsentere faglige oplæg ved eksperter fra vidensinstitutioner, producenter, styrelser, fagforbund, installationsvirksomheder etcetera, se program på elogteknikmessen.dk.
Fakta om messen
EL & Teknik Messen bliver arrangeret af Veltek og Dansk Energi og bliver afholdt hvert andet år. Messen blev på grund af corona ikke afholdt i 2020, og det er således fire år siden, messen sidst foldede sig ud. Arrangørerne forventer cirka:
• 160 udstillere, og
• 8.000 besøgende
I løbet af de tre dage den 5.-8. maj i Odense Congress Center. Se mere på elogteknikmessen.dk
Han fremhæver, at messen både er orienteret mod installatører, der installerer løsninger ude hos slutbrugerne i bygningerne og mod fagfolk i netselskaber og andre forsyningsselskaber.
Også godt sted for forsyningsfolk
”Messen er også et godt sted for forsyningsfolk, hvor de kan blive klogere på, hvordan for eksempel varmepumper og elbilopladningsløsninger reelt fungerer. Hvad er det kunderne sætter i stikkontakterne eller tilslutter elnettet derude? Hvordan er det nu med de trefasede varmepumper og opladere – gør de rent faktisk brug af alle tre faser fra første sekund eller starter produkterne med kun at trække strøm på én fase? Den slags har stor betydning for netselskabernes arbejde, og på messen kan de få syn for sagen”, fortæller han og understreger, at der vil ske store forandringer med elforbrugsmønstre i de kommende få år.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om El & Teknik Messen 2022