Varmepumper vinder frem og reducerer markant behov for bæredygtig biomasse

EA Energianalyse har analyseret, hvilke teknologier, der kan træde i stedet for biomasse i el- og fjernvarmeforsyningen og konsekvenserne herved.

En fuld udfasning af biomasse i 2025 og 2030 vil være særdeles vanskelig at gennemføre. Foto: Dansk Energi..

Analysen, som EA Energianalyse har lavet for Dansk Energi og Dansk Fjernvarme, konkluderer, at den vigtigste teknologi med potentiale til at dække fjernvarmeforbruget i fremtiden er de store eldrevne varmepumper.

Samtidig vurderer EA Energianalyse, at 70 procent af biomasseforbruget vil være udfaset i 2040 uden tvang og uden nogen yderligere tilskyndelse i takt med at nye teknologier vinder indpas. Det indebærer dog en større skala af allerede kendte teknologier, og at den nødvendige infrastruktur er på plads - uden forsyningssikkerheden sættes over styr.

Eldrevne løsninger er teknisk mulige

Analysens rammer og organisering

Analysen baserer sig blandt andet på input fra fem case-byer (Helsingør, Randers, Storkøbenhavn, Odense og Egedal), der tilsammen dækker knapt 40 procent af Danmarks samlede fjernvarmeforsyning. Det har været et centralt formål med analysen at etablere en fælles forståelse af de forskellige scenarier på tværs af aktører. Omend analysen er forsøgt gjort repræsentativ for fjernvarmeforsyningen, er der dog fortsat meget stor lokal forskel på, hvordan de enkelte selskaber har biomasse indpasset i deres fjernvarmeproduktion.

Biomasse er en vigtig ressource, og er en nødvendig forudsætning for at nå 70 procent-målet i 2030. Men det er ikke den eneste løsning i en grøn el- og varmeforsyning.
I energisektoren forventes en kraftig udbygning af sol og vind i kombination med sektorkobling og elektrificering. Det er derfor relevant at analysere de teknologiske muligheder og konsekvenser af en øget elektrificering af varmesektoren. Det er med afsæt heri, at EA Energianalyse har fået til opgave at vurdere muligheder og konsekvenser for energiselskaberne, energikunderne og samfundet som helhed, hvis biomasse til produktion el og varme erstattes af andre både nye og kendte teknologier frem mod år 2025, 2030 og 2040.

Analysen viser samtidig, der er allerede i dag, er områder, hvor en gradvis udfasning af biomasse giver mening, i takt med at eksisterende anlæg afskrives. Det gælder eksempelvis i flere mindre byer, hvor varmebehovet er mindre og pladsforhold og temperaturer i fjernvarmenettet er mere gunstige for varmepumpeteknologierne. I de store byer kan begrænsningen af biomasse kræve både udvikling og modning af nye teknologier såsom Power-to-X og geotermi i stor skala. Begge teknologier er i dag ikke konkurrencedygtige og vil kræve en politisk håndsrækning til udbredelse for geotermi, og for Power-to-X en fortsat teknologisk udvikling.

Fuld udfasning af biomasse vil være vanskelig

En fuld udfasning af biomasse i 2025 og 2030 vil være særdeles vanskelig at gennemføre. Det skyldes, at det vil kræve en hidtil uset årlig udbygningstakt af store varmepumper med over en tidobling af kapaciteten i forhold til det nuværende niveau. Dette, vurderer analysen, er meget vanskeligt at gennemføre i praksis, da der i dag er få varmepumpeleverandører og begrænsede erfaringer med indpasning af særligt de store varmepumper i de store byer.

Derudover viser analysen, at den massive udbygningstakt af varmepumper og tilsvarende reduktion af biomasse vil kræve, at den nødvendige el-infrastruktur, både i forhold til produktion og transport af grøn strøm, skal være på plads på ganske få år, uden forsyningssikkerheden sættes over styr, som også er vanskeligt. Endeligt vil en for hurtig udfasning medføre ikke ubetydelige omkostninger for både samfund og den enkelte energikunde.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus