18.06.2018  |  EL  |  Branchen

Indspark: Vedvarende energi og energibesparelser går hånd i hånd

Ambitionen om markant udbygning af den vedvarende energi bør ingenlunde afløse indsatsen for energirenovering af eksisterende byggeri. Danmarks energipolitik skal gå på to ben.

Hvis Danmark skal have nogen chance for at leve op til de opstillede klimamål, som er at være uafhængig af fossile brændsler inden 2050, er det ikke nok at have fokus på udbygningen af den vedvarende energi.

Det kræver også, at energiforbruget fra eksisterende bygninger nedbringes, da hele 40 procent af det samlede danske energiforbrug stammer fra bygninger, og af husholdningernes energiforbrug går over 83 procent til boligopvarmning og varmt vand.

Ligeledes har EU fastlagt et mål om en energieffektivitet på 27 procent i 2030, og når man ser på de politiske målsætninger om, at Danmark skal være førende på energirigtige løsninger, så kan energibesparelserne i bygninger kun ske ved, at vi benytter os af den nyeste teknologi og nye energibesparende løsninger.

Den billigste og grønneste energi er altid den, vi ikke bruger, og ved at fokusere på energieffektiviseringer af vores bygninger gør vi os mere uafhængige af en energiproduktion, hvor prisstrukturer og produktionsformer hele tiden ændres.

Hvis vores bygninger generelt forbruger mindre energi, er der mindre behov for skulle importere energi fra udlandet på dage, hvor vi ikke selv er i stand til at producere tilstrækkelig med grøn energi.

Udsigten til konstant vedvarende energi fra stikkontakten er stadig årtier væk, mens energieffektive og økonomisk attraktive teknologier allerede findes på markedet i dag.

Især hvis blikket rettes mod en renovering af bygningernes tekniske installationer i stedet for mod bygningernes klimaskærm, kan der for relativt få midler leveres rigtig meget energieffektivitet og grøn omstilling.

Kigges der på de enkelte teknologier hver for sig, er der f.eks. ved udskiftning af lysstofrør til LED-rør en energibesparelse på 50 procent at hente, og ved at indføre ventilation med varmegenvinding i bygninger kan der spares 45 procent af energien i forhold til 2011.

Læs også: Unikt vedvarende energianlæg indviet 

Det bedste resultat opnås dog, hvis installationerne reguleres efter en styringsautomatik, som gør det muligt at tilpasse installationernes brug i bygningen efter de aktiviteter, som sker i bygningen.

Det er nemlig i samspillet på tværs af bygningernes el, varme- og ventilationsinstallationer, at man får det optimale ud af teknologierne, og mange varme- og ventilationsproducenters arbejde med at udvikle effektive hybridløsninger understreger potentialet for at kombinere teknologier i samme bygning.  

De enkelte teknologier begynder også så småt at vinde indpas, og specielt LED-pærer har haft gyldne tider, siden de indtog markedet. Men på samme måde som at skifte til lavenergipærer, så er der også store gevinster at hente ved at bruge de rigtige vandhaner.

En vandbesparelse på op til 50 procent er ikke ualmindeligt ved montering af berøringsfrie armaturer.

Når vi sænker forbruget af varmt vand, spares der både på vandet og på den energi, der bruges til opvarmning. Dermed kan disse teknologier bidrage meget til den grønne omstilling. 

Inden Danmark kan bryste sig af at kunne levere 100 procent vedvarende energi, er det essentielt, at energipolitikken også fremover satser på energibesparelser.

Læs også: EU-parlamentet vil skrue op for den vedvarende energi

Med et fokus på alle bygningernes tekniske installationer, kan der for relativt billige penge skabes tidssvarende bygninger, som både nu og i fremtiden vil stille mindre krav til energiforsyningen, og som giver øget komfort og sundhed for brugerne.

Vi kan ligeså godt gøre overgangen til vedvarende energi så blød som muligt, og derfor skal energieffektivitet- og besparelser have en meget vigtig plads i energipolitikken.

Mere fra Claus

Claus Hansen

Kommunikationskonsulent

Claus Dahlbom Hansen, Kommuniktionskonsulent hos VELTEK Uddannet Cand.mag. i International Virksomhedskommunikation fra Syddansk Universitet Tidligere arbejdet i TV 2's digitale nyhedsredaktion. 

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere