11.12.2014  |  EL  |  Energi

Indspark: Vejen mod fossilfrihed skal brolægges med danske job

At energieffektivisering af bygningsmassen er et hovedelement i opgaven med at indfri de ambitiøse klimamål står efterhånden lysende klart. Derfor kan det undre, at politikerne spænder ben for velfungerende initiativer i stedet for at vise vilje og handling, mener Veltek, som peger på det åbenlyse behov for at etablere en grøn tilskudsordning.

Det Internationale Energi Agentur (IEA) dokumenterede i september 2014 for første gang, at energieffektivisering – ud over miljø- og klimamæssige gevinster - bringer makroøkonomisk vækst med sig.

Det er i bygningsmassen, at den største gulerod inden for energieffektivisering skal findes, lyder det endvidere fra IEA, som anslår, at det uudnyttede potentiale for energieffektivisering i bygningsmassen er på over 80 procent.

Men et emne som energieffektivisering er usexet, og ikke noget danskerne foretrækker at bruge tid på. Rettes blikket mod energirenoveringen af de eksisterende offentlige bygninger, ser man, at indsatsen skrider (alt for) langsomt frem, og den holistiske tilgang til energieffektivitet i nybyggeri bliver enten helt forbigået eller går hurtigt fløjten, når bygherren presser entreprenøren på prisen. Energieffektiviseringshjulene kører ganske enkelt i uhyggeligt lavt gear.

Læs også: Vi skal satse mere på energieffektivisering

En halv million danskere har det seneste år benyttet sig af BoligJob-ordningen. Tilskudspengene er mestendels blevet brugt til vedligehold. Nu har regeringen for anden gang lagt ordningen i graven, og den nødvendige økonomiske håndsrækning, der har fået mange i gang med at energirenovere, forsvinder.

Spørgsmålet er så, hvordan vi understøtter, at den betydelige del af energiforbruget i danske bygninger, som potentielt kan energieffektiviseres væk, nu også bliver det?

Om skribenten

Per Rømer Kofod, 49, tiltrådte den 1. oktober 2014 som administrerende direktør for Veltek, VVS- og eltekniske leverandørers brancheforening.

Han er uddannet stærkstrømsingeniør og har desuden en EBA.

Før Per Rømer Kofod kom til Veltek, var han i en årrække salgsdirektør for Power Systems-området i ABB.

Ny tilskudsordning er midlet
Veltek anbefaler introduktionen af en ny, grøn tilskudsordning. En ordning, som alene fokuserer på energieffektivisering af boliger. En ordning, som brolægger vejen mod et fossilfrit Danmark i 2050 med grønne, danske arbejdspladser i alle dele af landet, og som kan hjælpe os med at nedbringe energiforbruget, indfri ambitiøse klimamål, skabe udvikling og spare samfundet for milliarder.

Ordningen skal ikke ses som en udgift for statskassen, men som en investering, der hurtigt tjener sig selv hjem, giver afkast hvert år, og som også vores oldebørn får gavn af.

Læs også: Ny Veltek-direktør vil opprioritere lobbyarbejde

En grøn tilskudsordning vil give det rette incitament til energioptimering af privatboligmassen og øge sandsynligheden for, at vi fortsat får held med at føre og levere den mest ambitiøse klima- og energipolitik i verden. Ambitionerne fejler ikke noget – nu skal der vises politisk vilje og sættes handling bag ordene.

Mere fra Per

Per Rømer Kofod

Adm. direktør i Veltek

  • VELTEK
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere