Vejen viser vejen til grønne konverteringer
Vejen Varmeværk planlægger konvertering af op mod 750 husstande til grøn fjernvarme.
Hvis alt går efter planen, vil Vejen Varmeværk inden udgangen af 2023 konvertere op mod 750 boligkunder i Vejen og Askov til grøn fjernvarme. Det gælder boliger, som i dag bruger naturgas og i mindre grad olie og el-opvarmning.
”Ved at søge tilskud fra konverteringspuljen ser vi nu en mulighed for at lave et meget attraktivt konverteringsprojekt for nye kunder, uden at de eksisterende kunder risikerer en højere varmepris”, siger direktør Richard Sloth Nielsen, Vejen Varmeværk.
I slutningen af januar 2021 forventer han således at sende en ansøgning på otte millioner kroner afsted til den nye konverteringspulje, der blev etableret som led i Folketingets klimaaftale i 2020. Der er foreløbig afsat i alt 405 millioner kroner til fjernvarmekonverteringer i 2021, 2022 og 2023.
Hvis det lykkes at konvertere 750 husstande til fjernvarme, vil det svare til en reduceret CO2-udledning på 2.000 ton årligt.
”Vi forventer desuden, at de konverterede naturgaskunder i gennemsnit vil spare 25 procent på varmeregningen”, siger Richard Sloth Nielsen.
Støttebeløb kan sætte begrænsning
Selvom Vejen Varmeværk søger tilskudsordning, er det ikke nødvendigvis den optimale løsning, mener Richard Sloth Nielsen:
”Man risikerer at begrænse antallet af konverteringer til de støttebeløb, der afsættes. Når puljerne er brugt, stopper konverteringerne måske”.
Han tilføjer, at man desuden risikerer med tilskudsordninger efter først til mølle-princippet, at det ikke er de mest konverteringsudfordrede selskaber eller mest CO2-fortrængende konverteringer, som får andel i støtten. Det er hverken solidarisk eller samfundsøkonomisk fornuftigt, siger Richard Sloth Nielsen.
Han mener, at man i stedet burde etablere garantiordninger, som følger antallet af nye kunder, som vil give langt større tilskyndelse til konverteringer.
-CH