02.02.2015  |  VENTILATION  |  Branchen

Indspark: Ventilationsbranchen har ramt en guldåre

Der er fuld smæk på ventilationsbranchen og efterspørgsel efter dygtige montører. Lad os udnytte det, men gøre det klogt.

Luft er en forunderlig størrelse. Den opfører sig helt anderledes end strøm og væsker, og det skal man vide, når man arbejder med ventilation og indeklima. For den uddannede montør er det elementært, for andre kan det komme som en ubehagelig overraskelse.

Læs også: Ventilations-direktør skal rådgive iværksættere

Hvorfor denne intro? Fordi ventilationsbranchen har ramt en guldåre, og det tiltrækker altid nye aktører. Ventilationsmarkedet er på 4-5 mia. kr. årligt, og stigende. Vi er således et helt andet sted, end resten af byggebranchen, og helt forståeligt interessante for andre faggrupper. Der er et stærkt behov for flere hænder i ventilationsbranchen, så opmærksomheden er velkommen, men det kræver en indsats at være med.

Hvad fik fru Hansen for pengene?
Fra at være for de indviede få er ventilation på vej til at blive hvermandseje. Det stærke fokus på indeklima har igangsat en bred efterspørgsel, som afspejler sig i udbuddet. Fru Hansen kan uden problemer køre ned i det lokale byggemarked og købe en ventilator og få sin VVS’er til at montere den. Alt bliver gjort ordentligt, det ser pænt ud og fungerer, men får fru Hansen, hvad hun regnede med?

Hvis de fundamentale grundregler for at arbejde med luft ikke er overholdt, får fru Hansen måske nok friskere luft i stuerne, men risikoen er, at det sker med en energiregning i fuld gallop. Hvis hendes sigte med ventilation var at fjerne lugtgener eller sikre, at kælderens radonstråling holdes nede, risikerer hun også at blive snydt.

Materialerne er blevet brugt, timerne afregnet, men på grund af uvidenhed er der leveret en dårlig løsning, og det er synd for både fru Hansen og installatøren, som har udført sit arbejde i bedste mening. Som mange andre håndværkere har ”vores” installatør en rygradsfornemmelse af, hvad der sker, når man fylder vand eller strøm ind i et rør. Men luft arter sig som sagt helt anderledes, og ligger det ikke på rygraden, kommer man til at begå fejl.

Om Johnny Øland

Johnny Øland er formand for Dansk Ventilation og administrerende direktør i Øland A/S. Her har han arbejdet siden 1986 og har fungeret som administrerende direktør siden 1993. Desuden bestrider han en række bestyrelsesformandsposter bl.a. for Cykelbanditten og Holmland Biler.

Uddannelse:
HF fra Ordrup Gymnasium, DI Lederuddannelse, ISEAD Executive management program.

 

Myndighederne svigter
På mange andre områder spænder myndighederne et sikkerhedsnet ud under denne type faldgrupper. Det sker i form af regler, kontroller og sanktioner. Håndværkerne er fx meget opmærksomme på, at vinduerne er energirigtige, at vandinstallationerne har de rigtige VA-godkendelser, at radiatorerne er trykprøvede osv. osv., når de bygger eller renoverer.

For myndighederne er meget aktive med at kontrollere, at byggereglementet overholdes, og deler gerne økonomiske lussinger ud ved fejl. Sådan er det ikke på ventilationsområdet. Godt nok er vi også omfattet af byggereglementet, men der er ingen kontrol overhovedet.  

Det betyder, at vi som branche sejler vores egen sø, hvilket er stærkt problematisk. For vi  risikerer jo at grave vores egen grav, hvis vi ikke får styr på kvaliteten. Lige nu står vi i den tidlige penetrationsfase til et marked, der bliver meget større. Vi skal sikre os, at vi står på en solid platform, når denne fase er overstået. Der er plads til mange dygtige hænder i ventilationsbranchen, men det kræver altså, at nytilkomne tager en tørn på skolebænken.

Læs også: Danskerne skal forstå ventilation

De tekniske skoler og AMU-centrene tilbyder uddannelsesforløb, og du kan sende dine svende afsted med tilskud. Det er en god investering. 

Mere fra Johnny

Johnny Øland

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere