29.03.2016  |  VENTILATION  |  Energi

Indspark: Verden kalder Christiansborg

Der er stemmer i vindmøller - og blikfang. Derfor er de elsket af politikerne på Christiansborg. Men gør møllerne egentlig noget godt for vores energiforbrug? Svaret er nej. Den effektive bremse på energimåleren hedder ventilation, men det lukker de folkevalgte ørerne for.

Energi er en kostbar ressource. Derfor skal vi bruge mindre af den, og derfor energioptimeres der i byggebranchen efter alle kunstens regler. Vi er i Danmark også noget nær verdensmestre i at bygge vindmøller. De står som fyrtårne for det grønne Danmark, som alle politikere elsker at spejle sig i. Argumentationen på Christiansborg lyder nogenlunde sådan her: Vindmøller producerer ren og billig energi, som vi kan blæse lige ind i vores energioptimerede boliger og kontorer uden at svine og næsten gratis. Morten Korch kunne ikke have gjort det bedre.

Læs også: En brandvarm nyhed

Dyre møller
Det hænger bare ikke sammen. For det første er vindmølleenergi langt fra gratis. Den er subventioneret over de afgifter, vi alle sammen betaler, så vind er faktisk en kostbar affære. For det andet ændrer det da intet som helst ved vores energiforbrug, at vi ændrer energikilde – hvilket jo ellers er det overordnede mål for hele energipolitikken. Hvis forbruget skal ned, er der kun to muligheder. Man kan sætte prisen på strøm op – det er der ingen stemmer i, og det passer heller ikke så godt med anprisningen af den rene og billige vindenergi. Eller man sætter ventilation og indeklima på dagsordnen.

Usexet indeklima
Vi har i Dansk Ventilation i årevis fodret politikerne med videnskabelige undersøgelser, test og cases fra den virkelige verden, der sort på hvidt viser, at klimaanlæg med varmegenindvinding ikke kun skaber et sundt indeklima, men også nedbringer energiforbruget med en faktor 10. Uden tab af komfort. Tværtimod, boliger og kontorer bliver behageligere at opholde sig i, samtidig med at elmåleren sætter hastigheden ned.
Vi har argumenteret og dokumenteret, men vi taler desværre for døve øren på Christiansborg, i hvert fald blandt de folkevalgte. Embedsværket er begyndt at lytte og forstår vores budskab, men politikerne kan simpelthen ikke sluge pillen, og jeg kan kun finde én forklaring. Vindmøller har blikfang, indeklima er bare død usexet. Det sælger simpelthen flere billetter at stå på TV i en forblæst vindmøllepark end at tone frem på skærmen ved siden af et gråt indeklimaanlæg. Men kære politikere, det gør bare ikke noget godt for vores energiforbrug.

Læs også: Nu kan EC-ventilationsanlæg fås med display

Vågn nu op
Når vi nu ved, at vores bygninger og boliger absorberer 40 pct. af det samlede energiforbrug, er det så ikke mærkværdigt, at hele energipolitikken handler om vind og ikke om, hvordan vi konkret nedbringer denne absolut mest energislugende post? Vi kunne med intelligente indeklimaanlæg nedbringe de 40 pct. til 30 med et snuptag.
Heldigvis er der alle andre steder end lige på Christiansborg en tiltagende opmærksomhed på sammenhængen mellem energibesparelser og indeklima. Flere og flere medier sætter fokus på emnet, byggebranchen er opmærksom på mulighederne, og som sagt oplever vi i Dansk Ventilation en stigende interesse på embedsmandsniveau. Til sidst slår politikerne vel også ørerne ud. Måske er løsningen et gennemgribende redesign af indeklimaanlæggene? Kunne lyserød med vinger være en mulighed?

Mere fra Christen

Christen Galsgaard

Direktør i Dansk Ventilation

  • Dansk Ventilation
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere