23.07.2015

Indspark: Vi betaler en høj pris for øget konkurrence

Regeringens vækstplan er på galt spor. EU-harmoniseringer vil skabe mere konkurrence. Det er godt. Men det vil også sænke kvalitet og standarter ved gaskedler og små kraftvarmeanlæg, varmegenvinding på ventilationsanlæg og varmepumper. Det er skidt, mener Carsten Essler Helmer, energikonsulent hos Arbejdsgiverne.

EU-harmoniseringer er ikke kun af det gode. Særligt når man stort set bare sænker overliggeren, som regeringens vækstplan tydeligvis lægger op til. De skærper konkurrencen. Ja vist. Det kan der være mange fordele ved. Men jeg tvivler på, at det er det værd, hvis vi samtidig får produkter af en ringere kvalitet.

Læs også: Specialiser dig

På den ene side er det utrolig positivt, at man giver mulighed for større samhandel mellem landene. Der er sikkert mange virksomheder, der nu gnider sig i hænderne, mens store eksporteventyr flimrer for deres indre blik. Og med god grund. Harmoniseringerne vil gøre det markant lettere at eksportere til andre EU-lande.

Regeringens tanke er, at man med harmoniseringerne forbedrer udenlandske producenters adgang til det danske marked, og at det vil styrke konkurrencen og sikre lavere priser på produkter i Danmark. Samtidig skal den øgede konkurrence forbedre produktiviteten i de danske virksomheder.

Sænker ambitionsniveauet
Midt i euforien må vi dog stoppe op og gøre os klart, at det kommer med en pris. Hvad den præcis bliver, ved vi ikke endnu. Men der er ingen tvivl om, at man her sænker ambitionsniveauet med hensyn til kvalitet og standarter ved gaskedler og små kraftvarmeanlæg, varmegenvinding på ventilationsanlæg og varmepumper.

Om skribenten

Carsten Essler Helmer er energikonsulent i Arbejdsgiverne.

Han har ansvar for den faglige rådgivning og sparring inden for drift, udvikling, og optimering af miljø- og energitiltag i medlemsvirksomhederne.

Det betyder billigere produkter af ringere kvalitet, og det ved de fleste efterhånden, hvad betyder. Det er med al sandsynlighed produkter, som de billige varmepumper,  vi kender fra diverse byggemarkeder. Når de køler ned, danner de is og bruger en masse energi, når de afrimer. Det gavner hverken miljø eller pengepung.  

Den slags produkter har også ringere holdbarhed. Det betyder større driftsomkostninger i form af hyppigere udgifter til reservedele og servicering. Så øget konkurrence, ja - men det kommer med svære omkostninger. Og det er denne brogede sti, vi bevæger os ned af EU-harmoniseringerne i regeringens vækstplan.    

Læs også: Rammer vi rigtigt med støtte-ordningerne?

Danmark er ellers kendt langt udover Europas grænser for at være dem, der går forrest på klimaområdet. Folk kommer rejsende fra hele verden for at se hvordan, vi gør. Det er der virkelig mange grunde til at værne om. Desværre kan den position blive slået et skridt tilbage med en så tydelig sænkning af ambitionsniveauet.

De såkaldte ecodesignkrav er dog et lyspunkt. De betyder, at de mindst energieffektive produkter bliver fjernet fra markedet. Her stiller EU krav til produkters energieffektivitet for at begrænse energiforbruget og værne om miljøet. Havde man det mere i tankerne, da man vedtog harmoniseringerne var udsigterne noget lysere.

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere