17.11.2017  |  EL  |  Belysning

Indspark: Vidste Du Godt At Dårligt Lys Giver Dig Hovedpine Og Stress?

Dårligt flimrende lys påvirker os negativt, og kan i værste fald gøre os syge. Ca. 1 ud af 4.000 kan få udløst epileptiske anfald af flicker i almen-belysningen.

Da oktober udgaven af Installations Nyt landede på mit skrivebord, havde jeg nær fået teen galt i halsen. På forsiden ser jeg en mand der tager sig til hovedet, fulgt af overskriften ”Når lyset gør dig syg”.

Gennem de mange år, jeg har arbejdet med lys, ved jeg at der er en sammenhæng mellem vores trivsel og det lys vi opholder os i. Jeg synes at have hørt om det meste, så nu var jeg jo nysgerrig for at vide, hvilket emne denne artikel belyste.
 
Ivrigt får jeg slået op side 13, for at læse, hvad der gør os syge. Og hvis ikke LED belysning var komplekst nok i forvejen, så blev det liiiige en tand mere kompleks med indførelse af begrebet flicker. Flicker… Ja, dét har jeg hørt om, men har du?
 
Meget kort og simpelt fortalt er flicker et udtryk for hvor meget lyset blinker/varierer uden at det kan ses. Ved en flicker % forstås følgende:

  • Ved 100% slukker og tænder lyset helt, og du bliver udsat for et direkte stroboskoplys
  • Under 100% slukker lyset ikke, men står og forandrer sig i lysstyrke. Jo lavere procenten er, jo mindre er forskellen på lys niveauet.

Én af konklusionerne i artiklen er at flicker er omgivet af en vis mystik, hvilket min egen research hos de danske lysbrancheforeninger, universiteter og leverandører bekræfter mig i. Der er et stykke vej endnu før vi er i mål med noget der kan minde om en standard for, hvor meget flicker vi må udsættes for. Samtidig er det også så individuelt, hvad der påvirker os og hvordan det påvirker os.

Men sikkert er at dårlig flimrende lys påvirker os negativt, og i værste fald kan det gøre os syge. 

HUSK: du er altid velkommen til at ringe til mig for at få en snak om lys

Mere fra Annett

Annett Aaby

Marketingdirektør

Som marketingdirektør i Dansk Lyskilde udfylder jeg en særdeles alsidig rolle, der spænder fra det strategiske markedsføringsansvar til håndværket om at hjælpe vores kunder til gode belysningsløsninger. Jeg er uddannet eksportingeniør og sammenholdt med mere end 14 års erfaring fra Dansk Lyskilde, besidder jeg en stor teknisk…

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere