Virksomheder undgår kæmperegninger for gas med hjælp fra Erhvervspuljen
Flere virksomheder har med tilskud fra Erhvervspuljen skiftet gas ud med varmepumper og slipper nu for at bekymre sig om de stigende gaspriser. Erhvervspuljen åbner igen for tilskud den 29. marts.
Krigen i Ukraine, sanktioner mod Rusland og tvivl om forsyningssikkerheden er nogle af de faktorer, der har sendt priserne på naturgas på himmelflugt. En udvikling, der også rammer hårdt i de danske virksomheder, der bruger naturgas.
Det gjaldt også blandt andet B2B Auctions og Ib Andresen Industri, indtil de med tilskud fra Erhvervspuljen skiftede gaskedlerne ud med varmepumper i 2021.
Sparer hundredetusindvis af kroner årligt
Produktionsvirksomheden Ib Andresen Industri i Langeskov på Fyn investerede selv 2,6 millioner kroner, men fik samtidig et tilskud på 600.000 kroner fra Erhvervspuljen.
En beslutning, som de stigende gaspriser med tiden har gjort mere og mere fordelagtig, fortæller energi- og miljøchef Kasper Dalgas Rasmussen.
LÆS OGSÅ: 3 Aktive udvider med ny håndværkerbutik i Aarhus
"De svingende energipriser er gået hen og blevet en vigtig faktor, efter vi har investeret i de her projekter. Det gør, at tilbagebetalingstiden på projekterne bliver bedre, da energien bliver dyrere, og det her sparer rigtig meget energi", siger han.
Tilbagebetalingstiden var oprindelig 4,7 år for Ib Andresen Industri, men den periode bliver altså nu kortere i takt med, at gaspriserne stiger.
Standardløsninger letter ansøgningsprocessen
Auktionshuset B2B Auctions i Jyderup på Vestsjælland investerede 200.000 kroner og fik et tilskud på 70.000 kroner fra Erhvervspuljen til at installere varmepumper i sine lagerhaller.
"Der er ikke nogen tvivl om, at tilskuddet var det, som gav os stødet til at sige: ”Nu gør vi det”", forklarer direktør Gregers Hastrup, og fortsætter:
"Det at lave selve ansøgningen var ikke svært. Der var nogle baggrundstal, der skulle være i orden, og da der var styr på dem, så var det faktisk kun et par timers arbejde, og så var ansøgningen klar."
LÆS OGSÅ: Ny rapport: Der skal turbo på den effektive grønne omstilling
Håber på flere tilskudsansøgninger
Energistyrelsen arbejder løbende på at gøre det lettere at søge tilskud, og til en række forskellige projekttyper findes der standardløsninger, der letter ansøgningsprocessen betragteligt.
Derfor håber vicedirektør Stine Leth Rasmussen også, at mange virksomheder følger i sporene på Ib Andresen Industri og B2B Auctions og søger tilskud, når Erhvervspuljen åbner den 29. marts.
"Med de stigende energipriser er der meget at vinde for virksomhederne ved at gennemføre grønne energiprojekter så hurtigt som muligt. Det vil både styrke konkurrenceevnen og virksomhedens grønne profil. Og med flere standardløsninger og 215 millioner kroner i puljen i denne runde er der rigtig gode muligheder for at få tilskud," siger Stine Leth Rasmussen.
-AKJ
Erhvervspuljen
Eksempler på projekter, der kan få tilskud:
• Udskiftning af kedel med varmepumpe
• Etablering af varmegenvinding
• Forbedring af klimaskærm
• Energioptimering af procesanlæg
Standardløsninger kan bruges ved:
• Belysning
• Brændselskedler (op til 1.000 kW)
• Komfortventilation
• Trykluft
• Varmeforsyning
Så meget kan man få i tilskud
Tilskuddet dækker op til 50 % af omkostningerne til et energispareprojekt. Tre parametre sætter grænsen for, hvor meget man kan få i tilskud:
• Op til 7 øre p sparet kWh:
Man kan få op til 7 øre i tilskud pr. sparet kWh pr. år over energisparertiltagets levetid.
• Op til 50 procent af omkostningerne:
Virksomhedens størrelse bestemmer, hvor stor en del af omkostningerne til projektet, man maksimalt kan få dækket af tilskuddet.
• Op til € 15 millioner:
Et projekt kan maksimalt få tilskud svarende til et beløb på 15 millioner euro.