01.11.2021 | EL | Arbejdsredskaber
WAAM ligger godt i 3D-print-kapløb
Velkendte kompetencer og teknologier samt slutprodukter med høj styrke gør wire arc additive manufacturing til et bud på industriens mest alsidige 3D-printteknologi.
Forudsigelsen bygger på, at WAAM er baseret på kompetencer og teknologier, industrien allerede kender. Foto: Lemvigh-Müller.
WAAM – wire arc additive manufacturing – bliver den 3D-print-teknologi, som hurtigst kommer til at vinde frem i industriel skala. Det forudser Peter Tommy Nielsen, leder af FORCE Technologys afdeling for fuldskalatest af komponenter og systemer samt laser- og svejseteknologi.
Forudsigelsen bygger på, at WAAM er baseret på kompetencer og teknologier, industrien allerede kender, nemlig MIG/MAG-svejsning og automation ved hjælp af 6-aksede industrirobotter.
”Vi ved, at det vi kan svejse, kan vi sandsynligvis også 3D-printe. Virksomheder med kompetencer inden for svejsning står rigtig stærkt i forhold til WAAM, og det får flere af dem til at interessere sig for området”, siger Peter Tommy Nielsen.
Samarbejde er fordel for kunder
Inden for WAAM arbejder FORCE Technology tæt sammen med Lemvigh-Müller.
Det ser Henrik Stilling, salgsingeniør og svejsespecialist certificeret af organisationen International Institute of Welding, IIW, som en stor fordel for Lemvigh-Müllers kunder.
”Vi oplever en stigende interesse for WAAM og avanceret svejseteknologi, og sammen med FORCE Technology kan vi udforske og kortlægge mulighederne inden for WAAM”, siger Henrik Stilling.
Stærke emner og mindre efterbearbejdning
Henrik Stilling ser stærke emner, der kræver begrænset efterbearbejdning, som en af de afgørende fordele ved WAAM.
”WAAM giver stor designmæssig frihed, fleksibilitet og kort gennemløbstid, både i kraft af hurtig opstilling og kort egentlig produktionstid. Sammen med god økonomi i form af en relativt lille investering og slutprodukter med gode egenskaber, stiller det WAAM meget stærkt som produktionsteknologi i fremtiden”, siger han.
Peter Tommy Nielsen peger også på bæredygtighed som et aspekt, der tæller på plussiden for WAAM. Han påepeger nemlig, at ved brugen af WAAM minimerer man materialespildet og reducerer sin lagerbinding.
-CH
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.