50 tagbrønde skal holde det nye Experimentarium tørt
Entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg har installeret 50 Geberit Pluvia tagbrønde på taget af det nye Experimentarium. Brøndene skal sikre mod vandskader.
I slutningen af januar åbner det nye Experimentarium i Hellerup efter knap tre års renovering. Et af de nye tiltag ved det såkaldte science center er tagafvandingssystemet Geberit Pluvia, som skal sikre mod vandskaber og våde fødder blandt gæsterne.
En af fordelene ved Pluvia er, at de horisontale rørstrækninger kan installeres uden fald i forhold til andre systemer, hvor der typisk skal være et fald på to til tre centimeter. Derfor sparer vi plads, og når vi skal installere rør med fald, giver det ofte problemer med de øvrige installationer, siger Martin Jørgensen, projektleder fra entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg, som står for teknikentreprisen i renoveringen af Experimentarium.
Læs også: Ny tagbrønd holder taget tørt
Systemet anvendes blandt andet også på kulturhuset Dokk1 i Aarhus, den kommende multiarena Copenhagen Arena og Axel Towers i København, ligesom det bruges til idrætshaller, fabriksbygninger, hoteller og mange andre større byggerier på landsplan.
Undertryk betyder mindre rør
Pluvia-systemet er i modsætning til andre tagvandingssystemer baseret på undertryk. Det betyder, at rørene er mindre, og at vandet bliver ledt hurtigere væk.
Når rør og afløb bliver fyldt op med vand, dannes der en lukket vandsøjle i systemet. Vandet afledes dermed dobbelt så hurtigt som i konventionelle afvandingssystemer, selvom Pluvias rør er mindre i diameter. Som en ekstra gevinst er systemet selvrensende, forklarer Nils Kviesgaard Overgaard, produktchef for Geberit.
Læs også: Skybrud skaber travlhed hos installatører
På grund af undertrykket er der ikke behov for særligt mange tagbrønde og faldstammer, da der blot skal være en tagbrønd for hver 72 kvadratmeter.
- KLZ