Afskaffet håndværkerfradrag koster dyrt
Håndværkerfradraget vil give bagslag for el- og VVS-installatørerne, hvis støtteordningen forsvinder til nytår. Efter en travl slutfase kan virksomhederne nemlig se frem til faldende ordreindgang og fyringer, vurderer Tekniq.
Når BoligJobordningen ophører ved udgangen af i år, bliver der længere mellem de reparations- og renoveringsopgaver, der hidtil har været en kærkommen støtte til især mindre håndværksvirksomheder. Det vurderer Tekniq. Inden lukketid bliver der dog travlt hos kunder og installatører, der skal have udført opgaver, mens der endnu er statsstøtte til arbejdet.
Læs også: DS: Håndværkerfradraget er peanuts for statskassen
Der kommer en hamstringsperiode, hvor man får mange ordrer op til nytår, hvorefter virksomhederne i slutningen af januar vil overveje at afskedige, forudser Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.
Hendes udsagn bakkes op af en undersøgelse, som Tekniq offentliggjorde i juni. Her svarede 37 procent af de adspurgte installationsvirksomheder, at de bliver nødt til at fyre medarbejdere, hvis fradraget forsvinder.
Uro hos kunderne
Hos KT-VVS i Herning regner installatør og indehaver Henrik Korshøj med, at der bliver lidt mere travlt i månederne op til sidste fradragsfrist. Han har gennem årene oplevet, at hver gang aviserne skriver, at en fradragsordning forsvinder, bliver der uro hos kunderne, der vil sikre sig, at de får del i en skattebesparelse på det håndværkerarbejde, de skal have udført.
Denne gang vil der også være mere arbejde i slutfasen inden fradraget forsvinder. Det vil typisk dreje sig om forbedringer af boligen, såsom udskiftning af badeværelser og køkkener, vurderer Henrik Korshøj.
<p>"Der kommer en hamstringsperiode, hvor man får mange ordrer op til nytår, hvorefter virksomhederne i slutningen af januar vil overveje at afskedige."</p>
- Tina Voldby, underdirektør i Tekniq
Læs også: Installatører: Afskaffelsen af håndværkerfradraget øger sort arbejde
I oktober og november vil kunderne ringe for at presse noget arbejde igennem inden jul. Jeg regner med at øge privatomsætningen med ti procent i den sidste tid, siger Henrik Korshøj.
KT-VVS beskæftiger fire personer inklusiv indehaveren. Godt 25 procent af omsætningen kommer fra private opgaver.
Og kunderne er bevidste om, at de kan få et håndværkerfradrag, så Henrik Korshøj sender et notat med regningen med en erklæring om, hvor stor en del af fakturabeløbet, der er arbejdstimer, og dermed giver kunden ret til et fradrag i skatten.
Efter kunderne har fremskyndet de luksusprægede forbedringer med skattebesparelse, regner han med, at næste år bliver lidt mere afdæmpet blandt hans privatkunder, der til den tid har brugt de penge, der er afsat til vvs-arbejde.
Selvfølgelig vil der efter nytår blive færre opgaver inden for renovering, siger Henrik Korshøj.