Boligforening sparer vand for millioner
1,7 millioner kroner sparet hvert år. Så stor bliver besparelsen, når 733 lejligheder i Lejerbos afdeling 44 i Hvidovre får skiftet samtlige vandhaner og brusere. Markedet er modent til at gennemføre lignende projekter over hele Danmark, lyder det fra Ostnor.
Fakta om Koldstart-teknikken
Koldstart handler om at undlade at bruge varmt vand unødigt. Når man tænder for vandhanen for at vaske hænder, løfter man som regel grebet i midterposition og beder derfor på en gængs vandhane om lige dele varmt og koldt vand.
Men inden det varme vand når frem til håndvasken, er man færdig og har slukket for vandet igen. Det betyder, at man har brugt 4-6 liter varmt vand uden overhovedet at få glæde af det.
Koldstart betyder, at man udelukkende bruger koldt vand, når grebet løftes i midterposition. Det giver altså ingen ændringer for den, der vasker hænder, men til gengæld sparer det udgifter til varmt vand.
Kilde: Ostnor Danmark
I Lejerbos afdeling 44 i Hvidovre er man i øjeblikket i gang med at skabe energibesparelser, så der kan findes finansiering til istandsættelser og renovering af lejlighederne, uden at det koster beboerne ekstra på huslejen.
Affdelingen af boligselskabet har netop afsluttet en test, hvor de eksisterende blandingsbatterier og armaturer i 16 lejligheder er blevet udskiftet med vandbesparende Mora Cera løsninger med såkaldt koldstart-teknologi. (Se faktaboks)
Læs også: Vandbesparelser bliver overset
Resultatet, som er verificeret af Teknologisk Institut, er, at forbruget af koldt vand er blevet reduceret med 29 procent, mens det varme vand er blevet reduceret med hele 41 procent.
De besparelser er så markante, at bestyrelsen og beboerdemokratiet i foreningen netop har givet sin accept til, at udskiftningerne af armaturer og brusersæt skal gennemføres i alle 733 af afdelingens lejligheder. Samlet vil det betyde en besparelse på 1,7 millioner kroner årligt, uden at det kan mærket ved forringet komfort eller koldere vand i hanerne.
Asger Dirch Poulsen, der er Lejerbos inspektør, er en af de folk, der har drevet projektet igennem. Han glæder sig over testresultaterne.
Det er os, der står på mål for resultaterne, så derfor har testen været enorm vigtig. Den har skaffet os de positive beviser og argumenter, så vi kan vise bestyrelsen, at det her giver bonus i regnskabet, siger Asger Dirch Poulsen.
Lokalt VVS-firma involveret
Sammen med Ostnor Danmarks projekt- og energirådgiver Claus Dennis Jønsson fik Asger Dirch Poulsen sat skub i projektet. Første skridt var at sætte målere op i alle forsøgslejligheder, så det præcise vandforbrug kunne måles.
Dernæst blev der indgået en aftale med det lokale VVS-firma Byens Varme & Sanitet, der satte deres ekspertise til rådighed, netop fordi et sådan projekt har stort potentiale og kan give de lokale VVSere en erfaring med at arbejde med energioptimering. Noget VVS-virksomheden ikke tidligere havde beskæftiget sig med.
Vi kunne ikke sige nej til dette projekt. Dette er det første forsøg af sin slags inden for almen boligadministration i Hvidovre, og så var vi nysgerrige efter at se, om besparelserne kunne leve op til forventningerne, forklarer Peer Miller der er direktør i Byernes Varme & Sanitet.
Om Lejerbo i Hvidovre
Lejerbo 2-44-290 i Hvidovre er en Lejerbos største afdelinger på Sjælland.
Antal lejemål: 1.130 heraf 733 i afdeling 44
Totalt vandforbrug i afdeling 44: cirka 60.000m3/år
Forventet vandbesparelse: 17.400 m3/år á 56kr/m3 = 974.400 kroner om året.
Stort potentiale lige nu
Claus Dennis Jønsson fra Ostnor vurderer, at der lige nu er stort potentiale for at gennemføre lignende projekter i de almene boligselskaber rundt om i landet.
Læs også: En vej til virkelige vandbesparelser
Der er stor fokus på energirenoveringer i den almene boligsektor lige nu. Dette projekt er et af de første forsøg af sin slags inden for almen boligadministration. Men potentialet er stort og konceptet er lige til at kopiere for stort set alle landets boligforeninger. Dertil kommer, at regeringens nye aftale om at øremærke 18 milliarder til effektiviseringer vil gøre det lettere for at få finansieret nye energirenoverende tiltag. Så vi er meget spændte på udviklingen, siger Claus Jønsson.
I øjeblikket kører Ostnor Danmark testcases hos boligselskaberne KAB, DAB, UBS, Datea, DEAS og Glostrup Boligselskab.