Boligjobordningen skal ikke længere gælde håndværksarbejde
Regeringen vil i sit nye finanslovsudspil ændre boligjobordningen, så det ikke længere vil være muligt at trække håndværksarbejde fra i skat, men udelukkende serviceydelser i hjemmet. Et ærgerligt benspænd for den grønne omstilling, mener brancheorganisationen Tekniq.
Boligjobordningen er i dag også kendt som håndværkerfradraget, men det navn vil i fremtiden ikke give nogen mening. Boligjobordningen skal fra 2018 nemlig ændres, så private ikke længere kan få skattefradrag for håndværksarbejde, men udelukkende serviceydelser i hjemmet, såsom børnepasning, havearbejde og rengøring. Det fremgår af regeringens netop offentliggjorte finanslovsudspil.
I dag kan man få et fradrag på op til 12.000 kr. for miljøvenlig boligrenovering, skriver DR. Samtidig kan man få et fradrag på op til 6.000 kr. for servicearbejde i hjemmet. I regeringens finanslovsudspil lyder forslaget, at håndværkerfradraget helt droppes, mens fradraget på blandt andet rengøring og børnepasning hæves. Samtidig vil regeringen gøre ordningen permanent.
Læs også: Håndværksrådet advarer regeringen om at skære i boligjobordning
Argumentationen for at ændre ordningen går blandt andet på, at der netop nu er rigeligt at lave i byggebranchen. Derudover roser blandt andre Dansk Erhverv forslaget for at ville medføre en betydelig jobeffekt:
”Det er et overordentligt godt forslag, der vil gavne familierne, beskæftigelsen og samfundsøkonomien. Vi vil især se en opblomstring af små servicevirksomheder, og det har vi brug for. Der vil være en masse ufaglærte, som i dag er uden for arbejdsmarkedet, der får en mulighed for at komme ind”, siger Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Erhverv, til DR.
Tekniq: Ændringen vil stoppe den grønne omstilling
Hos brancheorganisationen Tekniq er man langt fra ligeså positivt stemt over for ændringen af ordningen. Tværtimod.
Tina Voldby, underdirektør i Tekniq, kalder den nye ordning en grotesk måde at bruge statsmidler på og et direkte benspænd for den grønne omstilling:
”I praksis vil det betyde, at man fjerner en økonomisk gulerod for de boligejere, der overvejer at energirenovere deres boliger. Håndværkerfradraget bør bevares i en form, hvor det også fremadrettet er økonomisk attraktivt for boligejerne at investere i deres egne boliger. Hvis regeringen flytter hele fradraget over på serviceydelser, spænder den samtidig ben for den grønne omstilling”, siger hun.
Læs også: Tekniq: Boligjobordning skal gøre det attraktivt at investere i en grønnere bolig
Tina Voldby påpeger, at bygninger står for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Og ifølge hende viser Tekniqs undersøgelser, at økonomien betyder meget for boligejere, der overvejer at energirenovere hjemmet. Der skal derfor fortsat være et økonomisk incitament for at gøre boligen grønnere.
”Fastholder regeringen sine planer om at målrette håndværkerfradraget til serviceydelser, er det derfor afgørende, at man via en anden ordning skaber det nødvendige økonomiske incitament for de boligejere, der for eksempel ønsker at udskifte deres oliefyr med jordvarmeanlæg eller på anden måde vil bidrage til den grønne omstilling. Ellers bliver det stort set umuligt for Danmark at opfylde sin andel af de europæiske klimamål for 2030”, siger Tina Voldby.
-CHM