Christiania skal have grønne energikilder
Der er sat 30 millioner af til projektet, der blandt andet skal gøre varmeforsyningen på Christiania CO2-neutral.
En partnerskabsaftale mellem Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania skal i løbet af de kommende fem år realisere en bæredygtig byfornyelse af den københavnske fristad, skriver DR.
Der er sat 30 millioner af til projektet, som fokuserer på fire elementer: klima og energirenovering, bygningsfornyelse, områderne mellem husene samt forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser.
Læs også: Folketinget dropper solcelleordning efter stormløb
Konkret skal pengene blandt andet bruges til at udfase forurenende og sundhedsskadelige opvarmningskilder, som oliefyr og brænde- og koksovne, der bliver brugt i cirka 220 huse ud af Fristadens i alt 325 bygninger. I stedet skal miljøvenlige energikilder indfases eksempelvis mindre træpillefyr, varmepumper, fjernvarme og solceller.
Målet er, at minimum 50 procent af de eksisterende, fossilbaserede energikilder skal udskiftes. Samtidig er det planen, at alle projekterne skal medføre ny viden og fungere som demonstrationsprojekter for ny teknologi.
Læs også: Solceller er den billigste form for vedvarende energi
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell, er glad for byfornyelsesprojektet, der blev vedtaget lige inden jul:
Vi har et mål om, at København som helhed skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Og i den forbindelse skal vi selvfølgelig hverken holde nogen uden for denne plan eller vende ryggen til dem. Christiania er lige så vigtig for København, som Nordhavn og Sydhavn, som Østerbro og Nørrebro og alle vores andre kvarterer.
Læs mere om byfornyelsen af Christiania her.
-CHM