Commissioning giver godt arbejde

Installatører slipper for klager og får et forspring med commissioning i kampen om ordrer.

Synlig commissioning er fakturerbart og giver en konkurrencefordel, når ordren skal vindes hjem. .

Det betaler sig at arbejde med commissioning og kvalitetssikre opsætning af intelligente installationer i byggeriet, både fordi energiforbruget og driftsomkostningerne falder. Ved at gøre arbejdet synligt i et byggeprojekt, kan installatøren både sikre sig en konkurrencefordel og tjene penge på arbejde, der ellers er usynligt og dermed gratis.

Læs også: Det handler om at ramme kundens behov

”Indfører man commissioning-arbejdet i opgaven bliver det en fakturerbar service og undlades det, kan udbedring af fejl blive set som ekstra garantiarbejde, man ikke får penge for”, siger Ole Teisen, chefrådgiver hos Grontmij.

<p>”Jeg kender kun ganske få projekter, hvor man gør det rigtigt helt fra start, når man vil bygge et hus og holder fast i det hele vejen”. </p>

Niels Boel, business development manager i Trend Control Systems

Naturlig tradition at  foretage commissioning 
I Skagen bygger el-installatørvirksomheden Elcor el-tavler til skibe og offshoreindustrien og udfører service på havet og hos industri- og rensningsanlæg på land. Virksomheder er født ud af værftsindustrien, hvor det er en naturlig tradition at foretage commissioning på skibsbyggerier. Det giver en indtægt og sparer tidskrævende garantiarbejde.

”Kunden accepterer, at vi fakturerer commissioning selvstændigt på timebasis for at undgå tekniske problemer. Det har også den fordel, at fejlraten falder betydeligt, når vi afleverer noget, vi har testet”, siger Lars Nielsen, projektingeniør i Elcor.

Commissioning af intelligente installationer er mest traditionel indregulering, der suppleres med et arsenal af optimeringsværktøjer med dokumentation, manual, en prøveperiode og uddannelse af driftspersonale.

Som installatør har man fordel af sin egen viden om kundens ønsker over for konkurrenterne ved at udnytte det forhåndskendskab man har til en bygherres helt specielle ønsker. Installatørens muligheder for mersalg stiger yderligere med et genbesøg. Det kan enten ske regelmæssigt eller når garantien udløber på installationerne efter to, fem eller ti år.

”Hos en kendt kunde får man en større chance for at vinde en opgave, hvis man får ham til at medtage commissioning i projektet, fordi man allerede er i stand til at opfylde de særlige krav, som giver kunden værdi”, siger Niels Boel, business development manager fra CTS-producenten Trend Control Systems.

Hvad er commissioning?

Commissioning er en standardiseret kvalitetsorienteret proces til at opnå, verificere og dokumentere, at en bygnings tekniske installationer opfylder de definerede krav.

Commissioning følger byggeriet helt fra første ide til det er færdigbygget og idriftsat. Processen sikrer derved optimalt fokus på installationerne på tværs af entrepriser og leverancer.

Kilde: Grontmij 

Giv tid
De typiske fejl ved commissioning af intelligente installationer handler ofte om mere tid til udførelse. Hvis entreprenøren medtager commissioning i sit byggeri sker der alt for ofte, at tidsplanen ikke tager hensyn til den tid, der skal bruges til at indregulere installationerne til de rette parametre.

”Jeg kender kun ganske få projekter, hvor man gør det rigtigt helt fra start, når man vil bygge et hus og holder fast i det hele vejen”, siger Niels Boel

Ifølge CTS-Guide, et samarbejde mellem kommuner og energi- og bygningsprofessionelle, mangler der næsten hver gang tid til den CTS-ansvarliges gennemgang og tilretning efter alle enheder er installeret. Det er almindeligt, at commissioning-arbejdet er planlagt til at afleveres samme dag som vvs-, varme og el-installationerne i bygningen.

Det sætter den ansvarlige i et valg mellem to ubehagelige muligheder. Enten bliver commissioning arbejdet gjort alt for sent og vil forsinke andre entrepriser eller ibrugtagningen af det færdige byggeri. For at undgå en vred og skuffet bygherre, miste færdiggørelsesbonus og risikere bod for manglende aflevering, vælger entreprenører derfor ofte det meningsløse valg at indregulere de intelligente installationer allerede inden de er installeret og klar til at blive testet. Man bør i stedet for regne med mellem to og fire uger til commissioning.

”Det er fuldstændig håbløst at lave den sidste tredjedel af commissioning af hele bygningen inklusive en 42 dages test på en dag. Her skal man som projektansvarlig sige fra allerede på første byggemøde”, siger Niels Boel.

Spar 30 procent
Det er svært at forudse konsekvensen på bundlinjen af en gennemgående commissioningproces.

Forskellen på et traditionelt byggeri uden commissioning og anvendelsen af commissioning i et byggeri ses tydeligt i to jyske storcenterbyggerier begge opført af entreprenørvirksomheden NCC under Bygningsreglementet fra 1995. De er beskrevet i en masterafhandling fra DTU af Runar Örn Ágústsson.

Bruuns Galleri i Aarhus er bygget i 2003 og Bryggen i Vejle fem år senere. Begge byggerier har omkring 80 butikker og dækker 56.000-85.000 kvadratmeter. Men så rækker ligheden ikke længere. I Vejle blev der anvendt commissioning gennem hele byggeriet til at reducere driftsomkostningerne ved at minimere energiforbruget og sikre en struktureret drift- og vedligeholdelsesregime.

<p>”Kunden accepterer, at vi fakturerer commissioning selvstændigt på timebasis for at undgå tekniske problemer”. </p>

Lars Nielsen, projektingeniør i Elcor

I Aarhus skete byggeriet uden commissioning. Ifølge masterafhandlingen med ”talrige problemer” til skade for komforten og energiforbruget. Over en toårig periode mellem 2008 og 2010 var elektricitetsforbruget på Bryggen i Vejle typisk 40 procent lavere, mens der blev brugt omkring 30 procent mindre energi til opvarmning og varmt brugsvand og brugt omkring 50 procent mindre vand.

Commissioning som en investering
Forfatteren konkluderer, at man skal se commissioning som ”en investering, som med tiden vil blive betalt tilbage og samtidig sikrer en bygning, der er klar til ibrugtagning fra dag et og i overensstemmelse med de behov og krav som ejeren definerede i pre-design fasen”.

Læs også: Indspark: Samarbejde på tværs giver nye muligheder

Præcise tal for energi- og driftsbesparelsen er svære at forudset. Niels Boel vurderer, at besparelsen drejer sig om rigtig meget i bygningens samlede levetid, hvis man får alle anlæg til at fungere sammen.

En test af de intelligente installationer er kun helt nyttig med en stresstest af bygningen i drift, når brugerne åbner vinduer, sveder, går på toilettet, kører ind og ud af porte eller skruer op og ned for varmen. Den menneskelige faktor overrasker selv den mest erfarne installatør.

”Hvis man gør det rigtigt, kan man spare 30 procent på driftsregnskabet”, siger Niels Boel.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle