Dårligt indeklima i skolerne rammer indlæringen

Dårligt indeklima kan løses med en behovsstyret ventilation, der samtidig letter på energiregningen, påpeger teknikentreprenøren Caverion.

Frisk luft i klasselokalet løfter elevernes præstationer, fastslår en forskergruppe fra Aarhus Universitet. .

Nu har forskningen bekræftet det: Frisk luft i klasselokalet løfter elevernes præstationer. En forskergruppe fra Aarhus Universitet har ladet eleverne i fire klasser løse de samme, krævende opgaver – men med forskellige tilførsel af frisk luft. Resultatet er entydigt: Eleverne holdt koncentrationen bedre, jo mere frisk luft der blev tilført klasserne.

Læs også: Skolernes elendige indeklima gavner ventilationsbranchen

”Jeg kan kun håbe, at undersøgelsen fra Aarhus Universitet også vil få kommunalpolitikerne til at indse, at der faktisk er en simpel vej til at løfte udbyttet af undervisningen”, siger Bent Ole Jonsen, markedschef hos Caverion. .

Ifølge Bent Ole Jonsen, markedschef hos teknikentreprenøren Caverion, bekræfter studiet i Aarhus hermed, hvad Caverion har sagt i flere år: Luften skal skiftes ud. Og det gælder i øvrigt også på arbejdspladser. I skolen falder indlæringsevnen. På kontoret falder produktiviteten, hvis indeklimaet halter.

”Virksomhederne følger i stigende grad vores råd om at gøre noget ved indeklimaet. Jeg kan kun håbe, at undersøgelsen fra Aarhus Universitet også vil få kommunalpolitikerne til at indse, at der faktisk er en simpel vej til at løfte udbyttet af undervisningen. Mest simpelt er selvfølgeligt at åbne et vindue, men det vil personerne nærmest vinduet nok ikke bryde sig om. I hvert fald ikke om vinteren. Mere effektivt er at installere ventilationsanlæg. Og med den teknologi, vi har i dag, kan det endda vise sig ikke blot at gavne indlæring og produktivitet, men også energiregnskabet”, siger Bent Ole Jonsen.

Varm luft kan bruges igen
Rent økonomisk er det en skidt idé at lukke den varme luft ud ad vinduet. Udskiftes luften i stedet i et ventilationsanlæg, kan varmen genvindes. Og hvis man tilmed har en behovsstyret ventilation, begynder økonomien at se rigtig fornuftig ud.

”Indeklimaet afgøres af tre faktorer, nemlig temperatur, luftfugtighed og luftens indhold af CO2. Når man målt sig frem til tallene for disse tre faktorer, er det også muligt at prioritere dem og lave en præcis styring af ventilationen. For man skal ikke bare ukritisk ventilere et rum, men virkelig vurdere, hvilket niveau der er acceptabelt for hver faktor. Så undgår man at flytte mere luft end nødvendigt og sikrer samtidigt et behageligt indeklima, der bringer elever og medarbejdere tilbage til komfort-zonen”, siger Bent Ole Jonsen.

Sørger man så samtidig for at genindvinde varmen fra den udsugede luft, fx med en roterende varmeveksler, får man 75-80 procent af den varme, der suges ud, tilbage igen.

Læs også: Milliard-investering har ikke ændret skolernes indeklima

Lad behovet styre
Problemet på skolerne er, ifølge Bent Ole Jonsen, at mange af de ældre skoler ikke har et ventilationsanlæg. Og på de skoler, der har et, fungerer det måske ikke optimalt.

”Ofte er anlægget for lille, men det kan afhjælpes. For eksempel ved at opdele skolen i zoner. Behovet for ventilation i en aula er et andet end i et tætpakket klasselokale. Der er jo ingen grund til bare ukritisk at skifte al luften ud over hele skolen. Behovet ændrer sig også i løbet af dagen. Derfor vil det give rigtig god mening for skolerne at tænke i behovsstyret ventilation”, mener Bent Ole Jonsen.

Forskerne gav fire 5. klasser samme opgaver i dansk og matematik og kunne bagefter tydeligt se effekten af dårlig luft. Når klasseværelserne blev tilført mere frisk luft, kunne eleverne nå at løse markant flere opgaver – op til syv procent flere – på ti minutter uden at øge fejlprocenten.

Forskerne havde valgt nogle skoler med et indeklima, der er almindeligt i den danske folkeskole. Det vil sige med et CO2-niveau to-tre gange højere, end hvad der i dag er tilladt i nyt byggeri. 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus