Danmark går glip af vindmølle-milliarder
Den danske vindmølleproduktion ville være langt mere værd, hvis strømmen blev brugt til fjernvarme ved hjælp af store varmepumper i stedet for at blive eksporteret til lavpris, viser en ny opgørelse fra Dansk Fjernvarme.
I løbet af de første fem måneder af 2015 har eksporten af vindmøllestrøm indbragt 253 millioner kroner. Men havde man i stedet brugt den eksporterede vindmøllestrøm til fjernvarme ved hjælp af store varmepumper, havde vindmøllestrømmen været 2 milliarder kroner værd.
Det viser en opgørelse, som Grøn Energi har lavet for Dansk Fjernvarme på baggrund af data fra Nordpool Spot, skriver Dansk Fjernevarme på din hjemmeside.
Vi forærer vindmølle-el til vore nabolande, når vores vindmøller rigtig producerer i blæsevejr, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme. Han mener, at vi spænder ben for os selv ved at have udgiftsregler, der gør, at vi ikke kan udnytte overproduktionen i store varmepumper.
Han konstaterer, at i stedet for at udnytte den statsstøttede vindenergi effektivt i store varmepumper, så kan eksempelvis nordmændene glæde sig over, at den gennemsnitlige eksportpris for vindmøllestrøm er på er på cirka 157 kroner per MWh. Til gengæld har danskerne importeret el til næsten 212 kroner per MWh, når de danske vindmøller har stået stille.
Havde man i stedet valgt at bruge vindmølleenergien i store varmepumper, så havde den været cirka 350 kroner værd per MWh varme, vurderer Kim Mortensen.
PSO-afgift er en hindring
At vindmøllestrømmen nu bliver eksporteret skyldes, at den ved eksport er fritaget for elafgift, nettarif samt den såkaldte PSO-afgift. Og ifølge Dansk Fjernevarme er det netop PSO-afgiften, der er den største hindring for de store varmepumper.
Læs også: Vi skal satse mere på energieffektivisering
Dansk Fjernevarme mener, at man kan kickstarte udnyttelsen af vindmøllestrømmen ved at udvide den tilskudsordning til etablering af varmepumper, som blev indført tidligere i år, med yderligere 200 millioner.
-SSM