Dansk Blindesamfund vil have næsten usynlige solceller
Dansk Blindesamfunds 100 års jubilæum skal fejres med fokus på energi - derfor har man valgt at renovere Fuglsangcentret i Fredericia med bl.a. bygningsintegreret solcelleløsning.
Hos Dansk Blindesamfund er man i fuld gang med at foretage en gennemgribende renovering af både de ind- og udvendige rammer i Fuglsangcentret, som foreningen ejer. Ambitionerne er, at konferencecentret til september skal være udstyret med en bygningsintegreret solcelleløsning.
Derfor har man fået Gaia Solar og tag-og facadeproducenten Steni til at udvikle en løsning, der består af kvadratiske solcellepaneler, der er tilpasset Stenis Protego-tage.
Læs også: Får jordvarme og ser stjerner
Her skal panelerne lægges ned i selve taget, hvor de i stedet skal erstatte tagplader. Derfor kommer panelerne til at ligge i niveau med det øvrige tag, hvorfor de fra gadeplan næsten vil være så godt som usynlige.
I forbindelse med de integrerede solcelleanlæg har Dansk Blindesamfund også en ambition om, at byggeriet skal være DGNB-certificeret i kategorien "Bæredygtig renovering af hotel- og konferencecentre i Danmark.
Solceller skal tænkes ind i facaden
Ifølge Sigurd Leth, der er administrerende direktør hos Gaia Solar, skal solceller ikke kun tænkes som et selvstændigt energiproducerende anlæg - de skal også tænkes ind i facaden:
"Potentialet ligger i ikke kun at tænke solceller som et selvstændigt energiproducerende anlæg, der monteres oven på taget af en bygning, men i stedet at solcellepanelerne i sig selv udgør husets tag eller facade. Fuglsangcentret bliver Danmarks største integrerede solcelletag, og vi er meget glade for at have fået denne opgave i et så ambitiøst byggeri indenfor bæredygtighed", siger Sigurd Leth til energy-supply.dk.
Læs også: Dansk Energi bevilger 21,1 mio. til energieffektive løsninger
Solcelleanlægget på Fuglsangcentret består af 4.477 krystallinske solcellemoduler, der dækker ca. 1.379 kvadratmeter af den i alt 5.800 kvadratmeter store tagflade.
Derudover har anlægget en effekt på 152,21 kWp og en forventet årlig ydelse på 138.000 kWh, hvorfor anlægget er i stand til at dække ca. 15-20 procent af centrets strømforbrug.
Sammen med hovedentreprenøren på projektet, R.A. Ussing & Søn, går Gaia Solar og Steni Danmark i gang med projektet til april.
- EL