Dansk Byggeri: Varmepumpernes succes kræver stabil støtte
Mens salget af varmepumper stiger, er antallet af mindre solcelleanlæg nærmest gået i stå, viser nye tal. Men det kræver stabile støttevilkår, ellers vil varmepumper og andre vedvarende energikilder lide samme skæbne som solcellerne, mener Dansk Byggeri.
Næsten 122.000 danskere opvarmer boligen med en varmepumpe. Ud af de 2,6 millioner beboede boliger, der er, er det selvfølgelig ikke alverden, men i takt med at olie- og naturgasfyr skal udfases, vil der komme flere varmepumper.
”Det at skifte olie- eller naturgasfyr er noget, man som boligejer typisk står overfor én gang i løbet af 15-20 år, og derfor bliver Danmark heller ikke fyldt med boliger opvarmet af varmepumper i løbet af få år. Men der er sket en markant stigning i løbet af de senere år, så flere og flere boligejere har taget dem til sig”, siger Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.
Nye vilkår skabte usikkerhed
Mens danskerne er begyndt at installere varmepumper enten i helårsboligen eller sommerhuset, så er salget af solceller faldet.
”Vi så en kraftig stigning i antallet af danskere, der investerede i et mindre solcelleanlæg i efteråret 2012, men da afregningsvilkårene med kort varsel blev ændret, skabte det så stor usikkerhed blandt boligejerne, at mange sidenhen har droppet at købe et anlæg”, siger Camilla Damsø Pedersen.
I 2012 blev den såkaldte "nettobaserede årsafregning" afskaffet for nye anlæg, så det ikke længere er muligt at opgøre sit elforbrug en gang om året over for elselskabet og dermed "gemme" ubrugt solcellestrøm og gratis bruge den i perioder uden sol.
Drop hovsaløsningerne
”Solcelleordningen er et godt eksempel på, at hvis der laves mange pludselige ændringer i støttevilkår, der fremmer vedvarende energikilder, så kan det være med til at bremse udviklingen”, siger Camilla Damsø Pedersen og uddyber:
”Det er klart, at støtten til de vedvarende energikilder og dermed også solceller løbende skal justeres i takt med, at teknologierne modnes og bliver mere konkurrencedygtige på markedet. Men ændringerne må ikke ske som "hovsaløsninger" fra den ene dag til den anden, som vi har set ved solcelleordningerne”, påpeger Camilla Damsø Pedersen.
- JKK