Dansk Byggeri: Varmepumpernes succes kræver stabil støtte

Mens salget af varmepumper stiger, er antallet af mindre solcelleanlæg nærmest gået i stå, viser nye tal. Men det kræver stabile støttevilkår, ellers vil varmepumper og andre vedvarende energikilder lide samme skæbne som solcellerne, mener Dansk Byggeri.

I de senere år er der ifølge Dansk Byggeri sket en markant stigning i antallet af boligejere, der har investeret i en varmepumpe. Arkivfoto..

Næsten 122.000 danskere opvarmer boligen med en varmepumpe. Ud af de 2,6 millioner beboede boliger, der er, er det selvfølgelig ikke alverden, men i takt med at olie- og naturgasfyr skal udfases, vil der komme flere varmepumper.

”Det at skifte olie- eller naturgasfyr er noget, man som boligejer typisk står overfor én gang i løbet af 15-20 år, og derfor bliver Danmark heller ikke fyldt med boliger opvarmet af varmepumper i løbet af få år. Men der er sket en markant stigning i løbet af de senere år, så flere og flere boligejere har taget dem til sig”, siger Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

Nye vilkår skabte usikkerhed
Mens danskerne er begyndt at installere varmepumper enten i helårsboligen eller sommerhuset, så er salget af solceller faldet.

”Vi så en kraftig stigning i antallet af danskere, der investerede i et mindre solcelleanlæg i efteråret 2012, men da afregningsvilkårene med kort varsel blev ændret, skabte det så stor usikkerhed blandt boligejerne, at mange sidenhen har droppet at købe et anlæg”, siger Camilla Damsø Pedersen.

I 2012 blev den såkaldte "nettobaserede årsafregning" afskaffet for nye anlæg, så det ikke længere er muligt at opgøre sit elforbrug en gang om året over for elselskabet og dermed "gemme" ubrugt solcellestrøm og gratis bruge den i perioder uden sol.

Drop hovsaløsningerne
”Solcelleordningen er et godt eksempel på, at hvis der laves mange pludselige ændringer i støttevilkår, der fremmer vedvarende energikilder, så kan det være med til at bremse udviklingen”, siger Camilla Damsø Pedersen og uddyber:

”Det er klart, at støtten til de vedvarende energikilder og dermed også solceller løbende skal justeres i takt med, at teknologierne modnes og bliver mere konkurrencedygtige på markedet. Men ændringerne må ikke ske som "hovsaløsninger" fra den ene dag til den anden, som vi har set ved solcelleordningerne”, påpeger Camilla Damsø Pedersen.

- JKK 

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding