Dansk energipolitik nedprioriterer solenergi med ny særpulje

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at oprette en særpulje til nye forsøg med vindmøller. Dermed overser man igen solcellerne, lyder det fra Dansk Byggeri.

Regeringen og Dansk Folkeparti har rykket midler fra de kommende sol- og vindudbud over til en særlig pulje på ca. 210 mio. kr. til testmøller, der kan opnå støtte i 20 år. Arkivfoto..

For at fremme udviklingen af vindenergiteknologi i Danmark har regeringen og Dansk Folkeparti besluttet at oprette en særpulje på cirka 210 millioner kroner til at teste og demonstrere nye forsøgsmøller på land i 2018 og 2019.

Det er en beslutning, man ærgrer sig over hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, der mener, at solcellerne igen bliver overset:

"Vi har forståelse for, at Danmark vil værne om den førerposition, vi har inden for vindmøller. Men det er uforståeligt, at vi ikke udnytter de unikke muligheder, vi har for at opbygge kompetencer inden for solceller, der er integrerede i bygninger i for eksempel taget eller facaden", siger chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen.

Læs også: Dialog om udbudsbetingelser for solcelleanlæg

Med den nye forsøgspulje flyttes midler fra sol- og vindudbuddene i 2018 og 2019 til en særlig pulje til forsøgsmøller på land. Samtidig kan der med forsøgspuljen opnås støtte i 20 år til forsøgsmøller på land uden for de nationale testcentre.

"Det er lidt paradoksalt, at der flyttes penge fra sol og vindudbuddene over til forsøgsmøller, før det første udbud overhovedet er holdt. Politikerne burde selvfølgelig samtidig tænke ind, hvordan Danmarks særlige kompetencer inden for for eksempel solceller, der er integreret i bygninger, kan understøttes", siger Camilla Damsø Pedersen.

Danmark har kompetencerne for sol
Herhjemme findes der mange innovative virksomheder, når der kommer til solenergi. En af dem er Komproment, der for nylig vandt den europæiske pris "SME Star Award 2018" for sine særlige facade- og tagelementer, der har integrerede solcellepaneler, der kan adskilles og genbruges.

"Bygningsintegrerede solcelleløsninger i facader og tag er et nichemarked, der kan blive et nyt dansk eksporteventyr. Men det kræver stabile og understøttende rammevilkår, så der skabes et hjemmemarked for de bygningsintegrerede solceller", siger Camilla Damsø Pedersen og fortsætter:

"Der bør også afsættes et beløb til støtte af bygningintegrerede solceller, så kan vi få en stærk dansk solcelleindustri op at stå igen. Det skal politikerne huske, når en ny energiaftale skal forhandles i år".

- EL

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle