Dansk energipolitik nedprioriterer solenergi med ny særpulje

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at oprette en særpulje til nye forsøg med vindmøller. Dermed overser man igen solcellerne, lyder det fra Dansk Byggeri.

Regeringen og Dansk Folkeparti har rykket midler fra de kommende sol- og vindudbud over til en særlig pulje på ca. 210 mio. kr. til testmøller, der kan opnå støtte i 20 år. Arkivfoto..

For at fremme udviklingen af vindenergiteknologi i Danmark har regeringen og Dansk Folkeparti besluttet at oprette en særpulje på cirka 210 millioner kroner til at teste og demonstrere nye forsøgsmøller på land i 2018 og 2019.

Det er en beslutning, man ærgrer sig over hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, der mener, at solcellerne igen bliver overset:

"Vi har forståelse for, at Danmark vil værne om den førerposition, vi har inden for vindmøller. Men det er uforståeligt, at vi ikke udnytter de unikke muligheder, vi har for at opbygge kompetencer inden for solceller, der er integrerede i bygninger i for eksempel taget eller facaden", siger chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen.

Læs også: Dialog om udbudsbetingelser for solcelleanlæg

Med den nye forsøgspulje flyttes midler fra sol- og vindudbuddene i 2018 og 2019 til en særlig pulje til forsøgsmøller på land. Samtidig kan der med forsøgspuljen opnås støtte i 20 år til forsøgsmøller på land uden for de nationale testcentre.

"Det er lidt paradoksalt, at der flyttes penge fra sol og vindudbuddene over til forsøgsmøller, før det første udbud overhovedet er holdt. Politikerne burde selvfølgelig samtidig tænke ind, hvordan Danmarks særlige kompetencer inden for for eksempel solceller, der er integreret i bygninger, kan understøttes", siger Camilla Damsø Pedersen.

Danmark har kompetencerne for sol
Herhjemme findes der mange innovative virksomheder, når der kommer til solenergi. En af dem er Komproment, der for nylig vandt den europæiske pris "SME Star Award 2018" for sine særlige facade- og tagelementer, der har integrerede solcellepaneler, der kan adskilles og genbruges.

"Bygningsintegrerede solcelleløsninger i facader og tag er et nichemarked, der kan blive et nyt dansk eksporteventyr. Men det kræver stabile og understøttende rammevilkår, så der skabes et hjemmemarked for de bygningsintegrerede solceller", siger Camilla Damsø Pedersen og fortsætter:

"Der bør også afsættes et beløb til støtte af bygningintegrerede solceller, så kan vi få en stærk dansk solcelleindustri op at stå igen. Det skal politikerne huske, når en ny energiaftale skal forhandles i år".

- EL

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding