13.03.2017  |  EL  |  El-materiel

Dansk Energi: Fejl på elmålere blev løst med opdatering

En række elmålere i en hollandsk test har vist sig at måle op mod 600 procent forkert. Lignende målere findes i Danmark, men ifølge Dansk Energi er det et kendt problem, der blev løst med en firmwareopdatering, der advarer om fejlen.

En undersøgelse i Holland påviste i sidste uge, at nogle intelligente elmålere viste et forbrug, der var op til 5-6 gange for højt. Hos Dansk Energi bekræfter man, at den samme type af målere findes i Danmark, skriver Ingeniøren. 

Men modsat den hollandske undersøgelse har de berørte målere her i landet haft en tendens til at vise et for lavt forbrug - noget, der ifølge Dansk Energi dog aldrig er sket i praksis. 

”Der er sat en del af den type målere op før 2011, hvor vi først blev opmærksomme på problemet. Nogle er udskiftet i dag, men andre er stadig i brug”, siger forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi, Jørgen S. Christensen, til Ingeniøren.dk.

Sagen drejer sig om elmålere med de såkaldte Rogowski-spoler, som kan foretage forkerte målinger, når de bliver udsat for bestemte typer af elforbrug.

Læs også: Hollandsk undersøgelse: Intelligente elmålere måler, som vinden blæser

I forsøget i Holland indgik 50 elpærer med hhv. LED- og sparepærer kombineret med en lysdæmper i forsøget, og det var det, der fik elmålerne til at måle forkert. Hos Dansk Energi påpeger man dog, at netop denne type forbrug ikke var nær så udbredt før 2011, som den er i dag. 

Elselskaberne fik en firmwareopdatering fra fabrikanten, som betyder, at målerne advarer om det, hvis der er risiko for den type fejl. I de nyere målere har man løst problemet med et nyt princip i konstruktionen, fortæller Jørgen S. Christensen til Ingeniøren. 

NRGi bruger Rogowski-målere
Siden forskningsresultaterne blev omtalt i sidste uge, har Jørgen S. Christensen været i kontakt med flere af de selskaber, der har benyttet sig af målere med Rogowski-spoler. Hvor mange selskaber og målere, eller hvilke selskaber, vil han dog ikke oplyse.

Energiselskabet NRGi oplyser dog, at det benytter sig af to typer af Rogowski-spole-målere fra målerproducenten Nes:

”Vi fik vores målere testet i 2011, og én af dem viste sig at kunne måle forkert, hvis den blev udsat for elektrisk støj. Men den kunne kun vise et forbrug, der var for lavt”, fastslår Søren Risager, direktør i NRGi Net, overfor Ingeniøren. 

Læs også: Det første store batteri i Danmark er nu en del af elnettet

NRGi: Ren teoretisk undersøgelse
Hos NRGi har man installeret en opdateret firmware fra Nes, der skal give selskabet besked, hvis der er risiko for forkerte målinger i elmålerne. Men ifølge Søren Risager har NRGi endnu ikke modtaget en eneste alarm fra en måler. 

Ifølge direktøren er det ikke spolerne i sig selv, der udgør problemet, men den måde, den hollandske undersøgelse er foretaget på. 

”Man skal også se på forholdene under undersøgelsen. I den normale tilstand har vi ikke oplevet det. Undersøgelsen er nok stillet på spidsen, og det er en rent teoretisk problemstilling”, siger Søren Risager til Ingeniøren. 

Artiklen er opdateret 14/3 

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere