De største bygge- og anlægsvirksomheder tjener flere penge
2015 bød på fremgang for bygge- og anlægsbranchen, hvor det er de største virksomheder, der oplever medgang og tjener pengene. Det viser en ny analyse fra Deloitte.
De store virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen tjener mere sammenlignet med tidligere regnskabsår. Dog ser det anderledes ud for de mindre virksomheder, viser en ny analyse foretaget af konsulentfirmaet Deloitte.
Deloitte har foretaget en regnskabsgennemgang for de 36 største virksomheder inden for anlæg, byggeri og typehuse, og regnskaberne viser overordnet, at både omsætningen og det primære resultat per medarbejder stiger. Sidstnævnte landede på 185.000 kroner for 2015.
Læs også: Feedback er en mangelvare i bygge- og anlægsbranchen
Generelt er der fremgang i branchen, og det er naturligvis positivt. Soliditeten viser også en svag stigning, hvilket er et tegn på, at virksomhederne er i gang med at polstre sig, siger Thomas Frommelt, som er partner i Deloitte.
Udfordringer for mindre firmaer
Analysen viser dog også, at flere mindre virksomheder kæmper med at få gang i væksten, mens overskudsgraden ligger et stykke under grænsen på fem procent.
Mindre anlægsentreprenører oplever ifølge de gennemgåede regnskaber udfordringer ved at opretholde omsætningen.
De største anlægsentreprenører bliver større, mens flere af de mindre har problemer med at holde omsætningen. Reelt er væksten altså drevet af en meget lille gruppe succesfulde entreprenører, mens det store flertal ligger stort set fladt, forklarer Thomas Frommelt.
Læs også: Antallet af konkurser stiger i bygge- og anlægsbranchen
For bygningsentreprenørerne er historien nogenlunde den samme: Væksten er drevet af en lille håndfuld virksomheder, mens flere viser svag eller ligefrem negativ vækst.
Virksomhederne, hvis regnskaber Deloitte har analyseret, fordeler sig på 12 anlægsentreprenører, 21 bygningsentreprenører og tre typehusentreprenører, hvor sidstnævnte klarer sig bedst. Tallene er udarbejdet på basis af officielle årsregnskaber for de seneste fem regnskabsår.
Du kan læse den fulde analyse her.
- KLZ