Energirenoveringer sparer staten for millioner

Bygningsstyrelsen har det seneste år gennemført gennemgribende energirenoveringer i 19 statslige kontorejendomme, der samlet giver en årlig besparelse på knapt syv millioner kroner på varme- og elregningen.

Københavns Byret er en af de statslige ejendomme, der er blevet energirenoveret. Foto: Finn Christoffersen/Bygningsstyrelsen. .

Som led i regeringens vækstplan for 2015-2016 afsatte regeringen 100 millioner kroner til energirenoveringer i statslige bygninger. Bygningsstyrelsen afsluttede på den baggrund i maj arbejdet med at energirenovere 19 statslige kontorejendomme i hele landet, der skal reducere energiforbruget i bygningerne med 15 procent. Det er blandt andet en række politistationer, de to tidligere amtsgårde i Ribe og Aarhus, Københavns Byret, Udenrigsministeriet, samt en række ministerier på Frederiksholms Kanal på Slotsholmen, der har været under behandling.

Med renoveringen er de lokaler i Københavns Byret, der lå tættest på den gamle dampcentral, ikke længere plaget af en for høj rumtemperatur. Foto: Jesper Sonne/Bygningsstyrelsen..

Energirenoveringerne betyder samlet set årlige energibesparelser på cirka fire millioner kWh, en CO2-besparelse på cirka 1.700 tons og en årlig besparelse på knapt syv millioner kroner på varme- og elregningen.

I alt er der anvendt knapt 90 millioner kroner til energirenoveringerne i de 19 ejendomme det seneste år, inklusive mindre huslejefinansierede indsatser og en fremrykning af en række vedligeholdelsesarbejder, så den daglige drift i institutionerne blev forstyrret mindst muligt.

220 energitiltag
Der er foretaget mange forskellige energibesparende tiltag. For eksempel er centralvarmeanlæg skiftet til moderne anlæg og konverteret fra gas til fjernvarme. Der er etableret automatiserede og digitale CTS-anlæg, der meget præcist kan styre og regulere eksempelvis opvarmning og ventilation. Desuden er ventilationsanlæggene fornyet eller skiftet ud flere steder. Ventilationen er meget energikrævende, og investeringer i et nyt anlæg vil ofte kunne betale sig selv hjem inden for få år. Herudover er der gennemført en lang række individuelle tiltag som energieffektive pumper, LED-belysning, udskiftning af vinduer og meget mere. I alt er der gennemført 220 konkrete energitiltag.

På hovedparten af ejendomme har Bygningsstyrelsen stillet krav til entreprenøren om at dokumentere energibesparelserne ved en række performancetest. Det vil sige gennemførelse af konkrete test og måling af de nye anlægs funktion og effektivitet, inden Bygningsstyrelsen kan modtage energirenoveringerne. Alle steder er gennemførelsen af de konkrete energirenoveringer forløbet godt, ligesom der har været et positivt og konstruktivt samarbejde om at bruge performancetesten, ifølge styrelsen.

”Entreprenøren valgte selv, hvilke investeringer der skulle gennemføres for at opnå energibesparelsen”.

Ahmad Ghadimi, projektleder i Bygningsstyrelsen

Tester ny model
Ved energirenoveringerne af de sidste ejendomme har Bygningsstyrelsen afprøvet en ny model for at opnå en garanteret energibesparelse på administrativ enkel måde. Projektleder i Bygningsstyrelsen Ahmad Ghadimi fortæller:

"Energirenoveringen af ejendommene Frederiksholm Kanal 21-27 og 26-28 samt Herluf Trolles Gade 18 blev udbudt i ét samlet projekt, hvor en totalentreprenør garanterede en samlet energibesparelse på cirka 96.000 kWh el og cirka 1,1 millioner kWh varme. Entreprenøren valgte selv, hvilke investeringer der skulle gennemføres for at opnå energibesparelsen. Bygningsstyrelsen godkendte derefter i samarbejde med de berørte statslige institutioner investeringerne. Herefter følger en periode på et år, hvor ejendommenes energiforbrug måles, og hvor energibesparelserne skal verificeres i forhold til tidligere års energiforbrug. Såfremt entreprenørens garanterede besparelse ikke opnås, kan garantisummen bruges til kompensering”.

Læs også: LED-lys kan spare butikker for 53.000 tons CO2

Et af de steder, hvor brugerne ifølge Bygningsstyrelsen er meget tilfredse med at have fået energirenoveret deres lokaler, er Københavns Byret:

"Både det nye varme- og ventilationsanlæg fungerer godt. Det er blandt andet bedre og mere effektivt at styre fremløbet i varmesystemet centralt via det nye CTS-anlæg frem for på de enkelte radiatorer. De lokaler, der tidligere lå tættest på den gamle dampcentral, er heller ikke længere plaget af en for høj rumtemperatur. Så vi er alt i alt godt tilfredse med energirenoveringen", siger energikoordinator Jesper Sonne. 

- JKK 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus