17.08.2017  |  EL  |  Belysning

LED-lys kan spare butikker for 53.000 tons CO2

Detailbutikker kan på landsplan skære 53.000 tons af CO2-udledningen og samtidig spare 249 millioner kroner ved at skifte alle lyskilder ud med LED-belysning, viser nye tal fra Energistyrelsen.

LED-belysning sænker både CO2-udledningen og elregningen. Det er en del af budskabet i Energistyrelsens kampagne ’Mindre strøm, mere bundlinje’, der i løbet af 2016 og 2017 har besøgt flere end hver tiende af landets små og mellemstore detailbutikker – i alt 2.102 butikker i 39 kommuner.

Mens kampagnen har kørt, har Energistyrelsen beregnet, at hvis alle butikkerne udskiftede belysningen med LED-lys, ville de samlet kunne spare 249 millioner kroner og 53.000 tons CO2 på syv år. Det svarer til flere end 7.600 privatpersoners samlede CO2-udledning på et år.

”Jeg synes, det her er et godt eksempel på, at mange bække små kan gøre en stor å. Og alene ved at tænke i mere energirigtige lyskilder, kan butikkerne faktisk rykke på noget i forhold til at mindske CO2-udledningen og så spare penge samtidig”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Læs også: Coop igangsætter stort LED-projekt

Kampagnebesøgene viste også, at der er en stor vilje blandt detailbutikkerne til at skifte til den energivenlige belysning. 29 procent af de besøgte virksomheder har efterfølgende kontaktet en el-installatør for at udskifte lyskilderne, og yderligere 24 procent overvejer at søge rådgivning om et eventuelt LED-skifte.

”Energistyrelsens kampagne viser, at der er meget at komme efter ude i detailhandlen, og at butiksbesøgene sammen med de konkrete beregninger har givet butikkerne mod på at kigge energiforbruget efter i sømmene. Noget, jeg håber, de vil fortsætte med – også på andre områder end belysning ”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Læs også: Tekniq: Positivt med alternativer til ny solcelleordning

Den største hindring for særligt de mindre butikker ligger i finansieringen af skiftet til LED-belysning. Det betyder dog også, at otte ud af ti butikker sandsynligvis vil vælge LED-lys næste gang, de alligevel udskifter belysningen i butikkerne.

Læs mere om kampagnens beregninger her.

-CHM

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere