EU-udspil kan sparke gang i dansk geotermi-strategi

I Aarhus er fjernvarmeselskabet Kredsløb i samarbejde med Innargi i gang med at etablere geotermiske løsninger, der skal bidrage til at sikre varmt vand i de aarhusianske fjernvarmerør. Også andre steder i Danmark er arbejdet i gang. Men en egentlig dansk strategi for udnyttelsen at jordens varme mangler – og den kan blive sparket i gang nu.

Innargi er i fuld gang med at etablere geotermi i samarbejde med Kredsløb i Aarhus.. Foto: Innargi

Potentialet for grøn og klimavenlig varme i undergrunden er enormt. Helt op til 75 pct. af det europæiske varmeforbrug kan blive dækket af geotermi og dermed være med til at udfase Putins gas og gøre Europa mindre sårbar for de verdenspolitiske kriser, der står i kø i disse år.

Derfor hilser Dansk Fjernvarme EU´s beslutning om at udarbejde en egentlig strategi for udnyttelsen af undergrundens energi velkommen.

”Beslutningen er vigtigt, fordi den lægger op til, at hvert enkelt EU-land skal udarbejde en strategi på området. Og sådan en har vi ikke i dag i Danmark, selvom vi ved, at der er et stort potentiale,” siger Maria Dahl Hedegaard, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme til Installator.dk.

Men selvom Danmark ikke har en strategi, er der danske virksomheder, der har en stor viden på området.

Det gælder ikke mindst virksomheden Innargi, der blev grundlagt i 2017 af A.P. Møller Holding med det formål at undersøge, om kompetencerne fra mange år inden for olie og gas kunne bidrage til at udnytte potentialet for geotermisk energi til fjernvarme. 

Virksomheden ejes i dag i fællesskab af ATP, NRGi og A.P. Møller Holding.

At geotermi er særdeles interessant for fjernvarmeselskaberne skyldes, at de er de eneste, der kan udnytte det varme vand, der kan hentes op fra undergrunden. Og dermed er en udbygning af fjernvarmenettet i Danmark – og i Europa – afgørende for, om den klimavenlige varmekilde kan blive udnyttet.

En udbygning af fjernvarme i Europa vil kunne føre til eksport af fjernvarme know-how og teknologi fra Danmark.

”Simpelthen fordi vi i Danmark er blandt de bedste på området. Det gælder både den praktiske del, men også den viden, som vores medlemmer og danske universiteter ligger inde med.

Udfordringerne venter

Det er en udfordring, at geotermi på nuværende tidspunkt fortsat er en ny teknologi i Danmark, der på nuværende tidspunkt er en ny teknologi, så der er ikke så mange steder, man kan se, hvordan det virker. Og der har været nogle cases førhen, hvor det ikke er gået så godt økonomisk.

Her kommer Innargis løsning ind og hjælper, fordi deres model tager den økonomiske risiko i starten og holder den væk fra fjernvarmeselskaberne, så det kan være med til at give geotermi en ny stepstone og man kan komme videre med at få løsningerne implementeret.

Et andet forhold ved geotermi er, at vi ikke kan få det over det hele. Det kræver jo, at de rigtige underjordiske forhold er til stede for at kunne udnytte varmen fra jordens indre. Derfor er det nødvendigt at kortlægge undergrunden for at finde de steder, hvor geotermi har potentiale til at kunne udnyttes. Efterfølgende skal prøveboringer afgøre, om forholdene gør det muligt at udnytte varmen i undergrunden til fjernvarme.

Så det er hele denne første proces i risikovurdering, undersøgelser og planlægning, der stadig godt kan være en tricky-part i et projekt

GEUS, der bl.a. har ansvaret for at undersøge undergrunden i Kongeriget, har kortlagt, hvor potentialerne for geotermi er i Danmark.

”Men problemstillingen er stadigvæk prisen, fordi der er tale om en relativ ny teknologi. Og som med alle nye teknologier er den lidt dyrere end alternativerne, som man også så med varmepumperne”.

Maria Dahl Hedegaard er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.. Foto: Dansk Fjernvarme

En stor hindring er ryddet af vejen

En hindring for etablering af geotermi i Danmark har været et særligt princip, som fjernvarmeværkerne har været underlagt for at sikre, at forbrugerne altid sikres den billigst mulige varme.

Der er tale om det såkaldte ”substitutionsprincip”, der betyder, at man kan beregne en substitutionspris for en given mængde varme, der er den pris, som varmen billigst muligt kan købes eller produceres for. Og et fjernvarmeselskab måtte ikke opkræve en betaling, der er højere en denne pris. 

Og denne mulige fremtidige prisregulering har været en hindring for etablering af geotermi, fordi den kunne betyde, at det selskab – f.eks. Innargi – der investerer store beløb og påtager sig risikoen i etableringsfasen – kunne risikere, at Forsyningstilsynet ville tilsidesætte den pris for varmen, som parterne var blevet enige om.

Men en lovændring i marts i fjor fjernede denne mulighed for en fremtidig prisregulering.

”Den nye lovgivning betyder at hvis kontrakten godkendes af Forsyningstilsynet vil geotermisk varme kunne leveres på de vilkår, som er aftalt mellem geotermi-operatøren og fjernvarmeselskabet, når en række betingelser er opfyldt og kan derefter undtages fra prisreguleringen,” siger Maria Dahl Hedegaard.

Men der er dog stadig krav om forbrugerbeskyttelse.

For at et geotermi-projekt i første omgang kan godkendes, kræver det, at projektet på ansøgningstidspunktet både er det samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk mest fordelagtige sammenlignet med alternativerne, ligesom det skal være godkendt af kommunalbestyrelsen.

Undtagelsen for prisreguleringen kan efterfølgende imødekommes, når en række forudsætninger er opfyldt. Blandt andet skal kontrakten indeholde en række forbrugerbeskyttende elementer:

  • Aftalen skal indeholde et kontraktuelt prisloft, så der er et loft over de omkostningerne som forbrugerne skal betale.
  • Alle risici forbundet med undergrunden – det vil sige efterforskning, boring og drift – påhviler operatøren.
  • Der skal etableres en metode til at påvise, at anlægget etableres og drives effektivt. Og hvis der opnås en effektiviseringsgevinst, skal den deles mellem operatøren og fjernvarmeselskabet – og dermed i sidste ende forbrugerne.
  • Endelig skal kontrakten sikre, at fjernvarmeselskabet ikke bliver pålagt omkostninger, før der leveres varme til fjernvarmenettet.

”Det vil med andre ord sige, at geotermi i en afskrivningsperiode ikke nødvendigvis behøver at være billigst, men forbrugerne er omvendt sikker på, at prisen aldrig kan blive højere, end den, der var aftalt på forhånd. Og operatøren, der har foretaget den store investering, har sikkerhed for, at de kan tjene den hjem igen,” siger Maria Dahl Hedegaard.

Og dermed er en stor sten ryddet af vejen for, at Danmark kan udnytte varmen i undergrunden, der i modsætning til sol og vind er en klippestabil kilde, der altid leverer varmt vand med samme temperatur. Samtidig gør det Danmark helt uafhængig af geopolitiske forhold, som f.eks. himmelstormende gaspriser.

Og på Christiansborg vil der ifølge chefkonsulenten fra Dansk Fjernvarme være medvind til de geotermiske projekter:

”Mit indtryk er, at geotermi er en teknologi, som politikerne er tilhængere af netop fordi, den gør Danmark mindre afhængig af geopolitiske situationer. Den er stabil, den er grøn og den er vedvarende”.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

30.04.2024Installator.dk

Brug af overskudsvarme fra Apple et skridt nærmere

29.04.2024Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

25.04.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

KOM GODT IGENNEM STØRRE PROJEKTER

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

23.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan undgår du støjgener fra din varmepumpe

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center