Få hjælp til at udnytte den smarte teknologi
Bedre udnyttelse af data fra højteknologiske installationer kan give mere værdi, men mange kommuner og virksomheder mangler viden og værktøjer til at få fordelene ud af dataene. Det mener man hos Philips Lighting, der har etableret et datacenter i Indien, der kan hjælpe.
Mængden af opkoblede og intelligente apparater omkring os er i rivende udvikling i disse år, hvor både kommuner, virksomheder og private investerer i smarte løsninger til hjem, arbejde og det offentlige rum.
Den intelligente, digitale infrastruktur gør vores byer, arbejdspladser og huse mere trygge, energivenlige og smartere. I en rapport fra februar 2017 skriver forskning- og rådgivningsfirmaet Gartner, at ”vi forudser, at ved udgangen af 2017 vil næsten 15 procent af alle husstande i udviklede markeder have en form for smart home-installation i hjemmet”.
Ligeledes estimerer firmaet i en rapport, at ”I 2020 vil gadelamper udgøre den primære infrastruktur for 80 procent af smarte byer”.
Læs også: Danske kommuner går glip af besparelser på 600 mio. kroner
Mens produkterne til brug i hjemmet gør opgaver lettere for os, eller gør det muligt at overvåge nye områder, så genererer eksempelvis gadebelysningen, med for eksempel sensorer til registrering af trafik og miljøpåvirkning, en enorm mængde data, der rummer en guldgrube af informationer – hvis man har værktøjerne til at forstå dem.
”Både virksomheder og kommuner leder efter områder, hvor man kan spare penge og nedbringe miljøpåvirkningen. Mange har fået øjnene op for, at smart city-teknologien giver enorme fordele. I dag bruger kommunerne primært teknologien til at monitorere driften, men kommer sjældent i dybden med mulighederne”, siger Kim Lyngaae, servicedirektør i Philips Lighting i Norden.
Læs også: Regeringen: Grønne investeringer skal op i gear
Det er synd, mener han, for der gemmer sig mange muligheder for kommunerne i at få det maksimale ud af deres investering i den enorme datamængde.
Datacenter i Indien er klar
De senere år har flere kommuner opbygget et intelligent netværk langs deres vejnet med opkoblet gadebelysning, hvor sensorer eventuelt kan tilsluttes og opsamle værdifuld information til videreudvikling af byens infrastruktur.
Disse muligheder bliver kun flere de kommende år, hvor også et stigende antal virksomheder ser muligheder i at gøre kontoret intelligent. Derved kan de eksempelvis pladsoptimere, hvis data viser, at mængden af kvadratmeter er for stor i forhold til forbruget eller få viden om, at rengøringsholdet ikke behøver at gøre mødelokalerne rene, fordi de ikke har været i brug.
Læs også: Guide: Sådan sikrer du en stabil lysfarve
Philips Lighting har derfor oprettet et datacenter i den indiske by Bengaluru, der skal hjælpe virksomheder og kommuner med at udnytte de mange muligheder i datamængden, eksempelvis fra intelligente netværk af gadebelysning. Datacentret kan assistere med fjernstyring, diagnostik og optimering af systemer, ligesom det kan hjælpe med at forudsige behovet for vedligeholdelse og optimere energiforbruget, lover Philips Lighting.
”Både kommuner og virksomheder har i den grad fået øjnene op for fremtidens intelligente miljøer. Det mærker vi både i Danmark og resten af Norden. Vi vil gerne hjælpe dem med at få det maksimale ud af deres investeringer, derfor vi har åbnet datacenteret, der kan give et bedre udbytte af de store datamængder, de får ind i disse år”, siger Kim Lyngaae.
- JKK