Farvel til kviksølvlamper giver millionbesparelser

Danske kommuner er i øjeblikket travlt beskæftigede med at udskifte landets mere end 300.000 forældede kviksølvlamper til fordel for energieffektiv LED. Den nye udendørs LED-belysning vil ifølge Philips Lighting spare kommunerne for millioner.

I Holbæk Kommune har Philips Lighting installeret en CityTouch styring, hvor hvert enkelt LED-armaturs tilstand bliver overvåget af en computer, lyset kan dæmpes eller forøges og el-forbruget måles. Foto: Philips Lighting. .

Kviksølvlampen, som siden 1960’erne har været anvendt til især vejbelysning, må ikke længere markedsføres i EU som en konsekvens af EU’s Eco-design direktiv.

Læs også: LM kårer Philips til årets el-leverandør

Direktivet er vedtaget for at sikre en højere energieffektivitet og et mere miljøvenligt Europa og kommer i forlængelse af udfasningen af glødepærer til private husholdninger tilbage i september 2009.

Landets kommuner er derfor i fuld gang med at udskifte de forældede kviksølvlamper – der er blandt de ringeste lyskilder, hvad angår energieffektivitet og miljøbelastning – med nye energieffektive og miljøvenlige LED-modeller.

”I sig selv reducerer LED-lyskilder kommunernes strømforbrug til udendørs belysning med cirka 70 procent. Og da el-forbruget typisk udgør to tredjedele af kommunernes samlede belysningsudgifter, så taler vi lige pludselig om besparelser i millionklassen ved at konvertere til LED”, siger Morten Reimann, salgschef hos Philips Lighting i Danmark.

Han oplyser desuden, at LED-lyskilder herudover har en levetid, der er op til seks gange længere og samtidig kræver væsentligt færre service- og vedligeholdelsesbesøg fra kommunens side, hvilket også bidrager positivt til regnestykket.

Intelligent vejbelysning skaber ny værdi
Med konverteringen til LED-belysning har kommunerne samtidig åbnet op for nye potentialer inden for intelligent belysning, hvor LED-teknologiens muligheder for planlægning, styring og overvågning kan skabe yderligere værdi og besparelser.

”At være bevidst om energi og miljø handler således ikke længere kun om at tænde og slukke lyset, men om at have det rigtige lys på det rigtige tidspunkt”, siger Morten Reimann, der oplever en stigende efterspørgsel fra kommunerne efter intelligente styringsløsninger af LED-armaturerne.  

I Holbæk Kommune har Philips Lighting eksempelvis installeret en såkaldt CityTouch styring. Her bliver hvert enkelt LED-armaturs tilstand overvåget af en computer, lyset kan dæmpes eller forøges, el-forbruget måles, og skulle der være et problem, så ved kommunens teknikere præcis, hvad de skal ud og reparere.

Læs også: Ny guide til at få del i kommunale kroner

”Lyset kan herved altid justeres, så det passer bedst muligt til situationen. Den dynamiske lysstyring reducerer ikke blot el-forbruget yderligere, men effektiviserer også kommunens service- og vedligeholdelsesarbejdet og skaber på den måde besparelser”, siger Morten Reimann.

- JKK 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinner i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup