17.08.2016  |  VVS  |  Branchen

Flere installatører siger nej til AMU-kurser

Private kursusudbydere har overhalet de offentlige AMU-kurser, når installationsvirksomhederne efteruddanner deres medarbejdere. Ifølge Tekniq skyldes udviklingen blandt andet, at skolerne ikke udbyder de ønskede AMU-kurser, samt at kurserne jævnligt aflyses med kort varsel.

Installationsvirksomhederne benytter i stigende grad private efteruddannelseskurser i stedet for de offentlige AMU-kurser, når elektrikere og VVS’ere skal have styrket deres kompetencer. Det viser en undersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Kabelmontager udført af håndværkere med AMU-kursus får svære kår

I undersøgelsen tilkendegav blot 34 procent af virksomhederne, at de inden for de seneste tre år har benyttet offentligt udbudte AMU-kurser, mens hele 62 procent i samme periode har benyttet private udbydere. Derudover har 28 procent benyttet virksomhedens interne kurser, mens 33 procent har gjort brug af anden efteruddannelse – som for eksempel moduler på erhvervsakademier eller Tekniqs egne kurser.

En femårig tendens
Dermed fortsætter udviklingen fra de seneste fem år, hvor AMU-kurserne fylder stadig mindre i det samlede billede, når installationsvirksomhederne efteruddanner deres medarbejdere. Det understreges også af officielle tal fra Ministeriet for Børn, Ligestilling og Undervisning, som viser, at installationsbranchens AMU-aktivitet er den laveste i ti år.

”Installationsbranchen er i konstant udvikling. Det stiller store krav til medarbejderne og deres faglige kompetencer. Derfor er der brug for, at medarbejdere løbende efteruddannes. Udmeldingerne fra vores medlemsvirksomheder viser meget tydeligt, at virksomhederne fravælger AMU, når de oplever, at skolerne ikke udbyder de relevante AMU-kurser, eller at kurserne konstant aflyses”, konstaterer Tina Voldby, underdirektør i Tekniq, og uddyber:

”Installationsbranchens brug af AMU har traditionelt været meget stort, og virksomhederne har generelt været meget tilfredse med kvaliteten på erhvervsskolerne. Derfor er det også ærgerligt at se, at kunderne rykker over til de private udbydere – vel og mærke for at tage kurser, som også kunne udbydes af erhvervsskolerne”.

Kursusaflysninger er gift
I takt med at installationsvirksomhederne så småt er ved at få gang i ordrebøgerne igen, er det i stadig højere grad vigtigt, at virksomhederne også kan være sikre på, at medarbejderne kan komme afsted på kursus de dage, virksomhederne har planlagt driften efter, understreger Tina Voldby.

Læs også: Efteruddannelse kan ikke overvurderes

”Aflysninger af kurser er derfor gift for virksomheden og til stor irritation for den enkelte medarbejder. Derfor kan aflysninger og for eksempel også manglende fleksibilitet i kursusudbuddet få fortsat flere til at fravælge AMU. Hertil kommer, at de private kursusudbydere er mere effektive og ”aggressive” i deres markedsføring af kurserne”, lyder vurderingen fra Tekniqs underdirektør.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere