Genbrug af pumper skaber jobs til socialt udsatte
Thomas Larsen er en af de fem medarbejdere i Grundfos Recycling, der giver gamle pumper nyt liv.
I 47 år har Grundfos ansat socialt udsatte og medarbejdere med nedsat arbejdsevne på særlige flexværksteder. Lige nu er mere end 120 personer beskæftiget i Bjerringbro med lettere montagearbejde og serviceopgaver, og fokus på genbrug og bæredygtighed vil i fremtiden give arbejde til endnu flere.
Læs også: Grundfos opgraderer Alpha2-pumpen
I samarbejde med en række VVS-grossister indsamles udtjente Grundfos-pumper, som medarbejderne på flexværkstedet hos Grundfos Recycling tager sig af. Mere end 90 procent af materialerne i en gammel pumpe kan genanvendes.
I fem år har Thomas Larsen været ansat i et flexjob hos Grundfos i Bjerringbro. En arbejdsulykke i 2008 satte en stopper for den uddannede klejnsmeds arbejde i nedbrydningsbranchen. Efter ulykken må han leve med, at fem fingre på højre hånd sover konstant, og en arbejdsprøvning skulle derfor afklare mulighederne for Thomas Larsens fremtid på arbejdsmarkedet.
Kommunen sendte mig til arbejdsprøvning hos Grundfos, og det er jeg rigtig glad for, siger han, der i dag er en af de fem medarbejdere i Grundfos Recycling, som sørger for, at gamle pumper i tusindtal gør gavn som genbrug i nye.
Thomas Larsen har fået konstrueret en speciel skinne til hånden og fået en grundig oplæring i pumper, så han kan klare arbejdet med at demontere dem og udføre andre opgaver. For eksempel er han vejleder for andre på flexværkstederne, han tager sig af skrotregnskabet og bistår det danske salgsselskab Grundfos DK med tjek af pumper i garantisager.
Jeg tilrettelægger selv min arbejdsdag, og det står i min kontrakt, at jeg kan holde alle de pauser, jeg vil. Jeg er virkelig glad for, at der findes virksomheder som Grundfos, der har plads og overskud til at udvise socialt ansvar for os med skavanker, siger Thomas Larsen.
Læs også: Grundfos Pumpeskole sikrer stort udbytte af ny teknologi
Målet er, at mindst 5 procent af medarbejderne hos Grundfos i Danmark skal være personer med fysiske, psykiske eller sociale problemer, der er ansat på særlige vilkår.
- JKK