Magasin

Installatør 03.2024

Installator.dk

Grøn omstilling: Branchen og boligejerne har brug for afklaring

Den grønne omstilling af opvarmningen af danske boliger er nødvendig, hvis Danmark skal nå i mål med den ambitiøse målsætning om at nedbringe CO2 udledningen med 70 pct. i 2030. Det er alle enige om.

Derfor skal gasfyrene i hundredtusindvis af danske boliger udfases så hurtigt som muligt til fordel for fjernvarme eller varmepumper. Det går bare for langsomt – af flere grunde.

Samtidig skal fjernvarmeselskaberne rundt omkring i Danmark også omstille sig, så produktionen af varme sker med mindst mulig CO2 udledning. Det går til gengæld godt.

Den positive nyhed først. Fjernvarmeselskaberne har travlt med at udskifte fossilopvarmning med store varmepumper. Og det har skabt et gennembrud for den blot fire år gamle virksomhed Fenagy i Lystrup, der producerer de helt store varmepumper, der nu er efterspurgt ikke bare i Danmark, men også i udlandet.

Læs om succesvirksomheden, der i det sidste regnskabsår mangedoblede sit overskud og har ordrebogen fyldt, i dette nummer af Installatør.

Mens det således går godt for producenten af de store varmepumper, er billedet et andet for producenterne af varmepumper til private husstande.

Salget af varmepumper til private boliger er faldet voldsomt i 2023, og der er ifølge sekretariatschef i Varmepumpeindustrien VPI, Lars Abel, ikke udsigt til en bedring i år.

Det skyldes, at boligejernes lyst til at udskifte gasfyret med en klimavenlig varmepumpe er faldet i takt med gaspriserne, der efter det tårnhøje niveau i 2022 nu næsten er på niveau med priserne i 2020.

Samtidig er usikkerheden omkring udrulningen af fjernvarme og politikernes manglende lyst til at sætte en slutdato på gasopvarmningen også med til at bremse den grønne omstilling, påpeger han i vores artikel om varmepumper i private boliger.

Senest har regeringens nationale energikrisestab, NEKST, kommet med en række anbefalinger om vejen til udfasning af gasopvarmning. En af dem er, at 300.000 danske husstande skal kunne tvinges til at skrotte deres gasfyr, fordi det kan blive for dyrt at drive gasnettet i områder med få brugere.

For fjernvarmeselskaberne er en CO2-afgift et stærkt økonomisk incitament til grøn omstilling.

Spørgsmålet er nu, om et flertal i Folketinget tør sætte en slutdato på gassen og indføre de økonomiske incitamenter, som ifølge branchen er nødvendige for at få gang i den grønne omstilling af de private boliger.

Der er hårdt brug for en afklaring. Og det gælder også for de mange husstande, der ikke ved, hvad de skal vælge på grund af usikkerhed om fjernvarmeudrulningen.

Andre relevante filer

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.