13.03.2018  |  EL  |  Energi

Kommune forventer at spare 70 procent på gadebelysningen

3.550 gadelamper er indtil videre blevet udskiftet til energibesparende LED-armaturer i Haderslev Kommune. Planen er at skifte 10.000 lamper inden 2020, som skal spare kommunen for en masse strøm.

Indtil nu er der udskiftet omtrent 3.550 gadelamper til LED-armaturer i Haderslev Kommune, skriver jv.dk.

I Haderslev Kommune findes cirka 14.000 gadelamper, og her forventer kommunens forvaltning, at der kan udskiftes mellem 9.000 og 10.000 lamper med en samlet pulje på 36. mio. kroner.

”Det hele betaler sig jo selv hjem over fire, eller er det seks år. Jeg har selv fået det gjort i mine egne stalde. Det kan ikke betale sig andet,” siger Benny Bonde (LA), formand for teknik og miljø-udvalget til jv.dk.

Læs også: Stort tema om belysning: Lys-fusk, gadelys og intelligent lys 

Hele kommunens gadelysanlæg vil være udskiftet til LED ved udgangen af 2020, oplyser forvaltningen.

Stor strømbesparelse
De 31 mindre byer i kommunen, der fik opsat LED-lamper i 2016, har opnået en samlet besparelse på 155.755 kWh i forhold til 2015-forbruget, hvilket svarer til en besparelse på 35 procent, skriver jv.dk.

Gennem de seneste to år har Haderslev Kommune allerede opnået en strømbesparelse på 19 procent. Når alle kommunens lamper er udskiftet, forventes det at kunne skabe en besparelse på omkring 70 procent.

Intelligente lamper
I flere små landsbyer er der kommet såkaldt intelligent gadebelysning på veje og stier. Her bliver lyset skruet op, når der en cykel eller bil passerer forbi. Men denne løsning er ifølge Benny Bonde ikke imponerende, når det kommer til målet om at spare strøm. 

Læs også: LED-lys sparer Københavns Kommune for knap 13 millioner kroner 

”På cykelstien mellem Starup og Haderslev koster det 12.000 kroner om året at have det kørende. I forhold til, hvad det ville koste med almindeligt LED-lys, er jeg ikke imponeret. Det er i hvert fald noget, jeg gerne vil have udvalget til at se på,” siger han til jv.dk.

De intelligente lamper sænker lyset i nattetimerne til et minimum, så det indtager en slags dvale-periode. Bevægelsescensorer får gadelamperne til at lyse op ligeså snart en forbipasserende, cykel eller bil kører forbi, og når de er væk igen, går lamperne tilbage til dvale, oplyser kommunen. 

- JJK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere