30.05.2017  |  EL  |  Belysning

LED-gadelys sparer Københavns Kommune for knap 13 millioner kroner

Ved udgangen af maj måned afslutter Københavns Kommune første fase af udskiftningen af byens gadebelysning. Det er et vigtigt skridt, der også kan mærkes i pengekassen, siger chef for Center for Trafik og Byliv.

I bestræbelserne på at blive CO2-neutral i 2025 er Københavns Kommune ved at færdiggøre første fase af udskiftningen af byens gadebelysning. Her har teknik- og miljøforvaltningen udskiftet 19.000 ud af 45.000 lysarmaturer med nye LED-installationer, skriver Ingeniøren.

Læs også: København vil renovere skoler for en halv milliard

Projektet forventes afsluttet ved udgangen af maj, og ifølge Steffen Rasmussen, der er chef for Center for Trafik og Byliv, er det et vigtigt skridt, der også vil kunne mærkes i pengekassen hos Københavns Kommune:

”I forhold til 2010 sparer vi samlet over 55 procent af det samlede energiforbrug til gadebelysning. Det sker blandt andet, fordi armaturerne med den nye teknologi er 70-80 procent mere effektive, end de tidligere armaturer”, siger han til Ingeniøren og tilføjer, at effekten af fornyelsesprojektet med de 19.000 armaturer estimeres til at spare kommunen for en udgift på 12,8 millioner kroner i årligt elforbrug.

Sund finansiering i første fase
I den første fase af implementeringen af LED-lys i København var finansieringen overordnet sund, hvilket betyder, at det udstyr der skulle udskiftes, var mellem 30 og 35 år gammelt. Derfor var der en stor energibesparelse at hente, fortæller Steffen Rasmussen til Ingeniøren:

"Der var en stor energibesparelse ved at hente de første 19.000 armaturer, men der er en cutting edge. Vi har 11.000 armaturer, der er 12 til 15 år gamle, hvor der er et umiddelbart behov for udskiftning, men der er simpelthen ikke finansiering til det endnu, fordi besparelsen ikke er så stor".

Genopretning af de københavnske gader
Steffen Rasmussen fortæller samtidig til Ingeniøren, at der i virkeligheden er to hensyn at tage højde for, når det kommer til udskiftning af gadelamper i København:

For det første vil kommunens forvaltning gerne bidrage med den mest rene teknologi til CO2-målet, men ifølge Steffen Rasmussen er det også nødvendigt at komme ind i en rutine, hvor man får skiftet udstyr ud, inden det er slidt helt ned.

Læs også: Christiania skal have grønne energikilder

Derfor er filosofien i Københavns Kommune at genoprette ved løbende at fikse gader, stræder, parker, rør og meget andet i hele byen, så den ikke slides ned:

"Den filosofi skal gadebelysningen også væren en del af, så vi ikke står med armaturer, der er kørt helt ned, ligesom det var tilfældet inden denne investering", fortæller Steffen Rasmussen til Ingeniøren.

- EL

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere