LED-gadelys sparer Københavns Kommune for knap 13 millioner kroner

Ved udgangen af maj måned afslutter Københavns Kommune første fase af udskiftningen af byens gadebelysning. Det er et vigtigt skridt, der også kan mærkes i pengekassen, siger chef for Center for Trafik og Byliv.

I første fase af udskiftningen i gadebelysningen i København har Københavns Kommune udskiftet armaturer, der var mellem 30 og 35 år gamle. Arkivfoto. .

I bestræbelserne på at blive CO2-neutral i 2025 er Københavns Kommune ved at færdiggøre første fase af udskiftningen af byens gadebelysning. Her har teknik- og miljøforvaltningen udskiftet 19.000 ud af 45.000 lysarmaturer med nye LED-installationer, skriver Ingeniøren.

Læs også: København vil renovere skoler for en halv milliard

Projektet forventes afsluttet ved udgangen af maj, og ifølge Steffen Rasmussen, der er chef for Center for Trafik og Byliv, er det et vigtigt skridt, der også vil kunne mærkes i pengekassen hos Københavns Kommune:

”I forhold til 2010 sparer vi samlet over 55 procent af det samlede energiforbrug til gadebelysning. Det sker blandt andet, fordi armaturerne med den nye teknologi er 70-80 procent mere effektive, end de tidligere armaturer”, siger han til Ingeniøren og tilføjer, at effekten af fornyelsesprojektet med de 19.000 armaturer estimeres til at spare kommunen for en udgift på 12,8 millioner kroner i årligt elforbrug.

Sund finansiering i første fase
I den første fase af implementeringen af LED-lys i København var finansieringen overordnet sund, hvilket betyder, at det udstyr der skulle udskiftes, var mellem 30 og 35 år gammelt. Derfor var der en stor energibesparelse at hente, fortæller Steffen Rasmussen til Ingeniøren:

"Der var en stor energibesparelse ved at hente de første 19.000 armaturer, men der er en cutting edge. Vi har 11.000 armaturer, der er 12 til 15 år gamle, hvor der er et umiddelbart behov for udskiftning, men der er simpelthen ikke finansiering til det endnu, fordi besparelsen ikke er så stor".

Genopretning af de københavnske gader
Steffen Rasmussen fortæller samtidig til Ingeniøren, at der i virkeligheden er to hensyn at tage højde for, når det kommer til udskiftning af gadelamper i København:

For det første vil kommunens forvaltning gerne bidrage med den mest rene teknologi til CO2-målet, men ifølge Steffen Rasmussen er det også nødvendigt at komme ind i en rutine, hvor man får skiftet udstyr ud, inden det er slidt helt ned.

Læs også: Christiania skal have grønne energikilder

Derfor er filosofien i Københavns Kommune at genoprette ved løbende at fikse gader, stræder, parker, rør og meget andet i hele byen, så den ikke slides ned:

"Den filosofi skal gadebelysningen også væren en del af, så vi ikke står med armaturer, der er kørt helt ned, ligesom det var tilfældet inden denne investering", fortæller Steffen Rasmussen til Ingeniøren.

- EL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus