Installatører er uenige om regeringens pensionsudspil
Regeringens 2025-udspil om at hæve pensionsalderen med et halvt år deler vandene i Installatørpanelet. Installatørerne er dog enige om, at det rent samfundsøkonomisk kan være en god idé.
-
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer
Regeringens udspil om at hæve pensionsalderen er fuldstændigt tosset, når man ser det fra installatørernes synspunkt. Samfundsøkonomisk er det en god idé, men jeg kan på ingen måde se mine kollegaer eller ansatte arbejde, til de når den foreslåede alder på 67,5 år det er det rene galimatias.
Denne branche er i høj grad kendetegnet af hårdt fysisk arbejde, som desværre ofte fører til dårlige knæ, skuldre, albuer osv., og når man er i en sådan branche, holder man ikke til den foreslåede pensionsalder. Man bliver slidt op inden. Der er eksempelvis ikke mange nyinstallationselektrikere, der holder, til de når den alder. De skifter karriere, inden alderen begynder at sætte sine spor, og går i stedet over til et mindre hårdt fysisk arbejde.
Jeg kommer til at opleve tiltaget på egen krop, med mindre jeg vælger at pensionere mig selv inden.
Allan Ramsing, Lund & Erichsen El-Teknik
Jeg mener ikke, at man skal gå på pension for tidligt, og et halvt år ekstra er efter min mening slet ikke det værste, der kunne ske. Inden for vores branche er der med tiden kommet mere teknik og mindre fysisk arbejde til, hvilket betyder, at en aldrende elektriker, eksempelvis, har nemmere ved at blive længere på markedet i dag, end han havde førhen. Set i det lys tror jeg ikke, at det vil blive et problem inden for vores fag med en pensionsalder på 67,5 år.
Vi har mange unge inden for faget, så man må deles lidt om det fysiske arbejde, der nu en gang er. Som arbejdsgiver vil man også gerne trække på de lidt ældre medarbejdere så længe som muligt, da de har nogle værdier og erfaringer, som meget gerne skal overleveres til næste generation. Og jeg tror bestemt, at de fleste har lyst til at blive.
Samfundsøkonomisk er det også meget fordelagtigt: Man sparer nogle pensionskroner samtidig med, at man får nogle skattekroner hjem. Selv ligger jeg lige på grænsen til at blive omfattet af de nye regler, men det ender nok med, at jeg går på pension, når jeg har lyst også selvom jeg når at runde de 70 år.
Claus Harrison, Cantor Light Design
Jeg synes, at regeringens udspil er en rigtig dårlig idé. Det er ikke det rigtige signal at sende rent menneskeligt, selvom det økonomisk kan være fordelagtigt.
Allerede når man kommer op i 50-års-alderen begynder mange ting at være hårde rent fysisk, og man er nødt til at ændre i serviceopgaverne. Man må således udføre opgaver, som er mindre fysisk krævende, da man er langt mindre mobil. Set ud fra dette synes jeg, at det er voldsomt at hæve pensionsalderen med et halvt år også i forhold til de resterende leveår. Man er nået gennem to tredjedele af sit liv, og man skal have lov til at nyde den sidste tredjedel uden nødvendigvis at arbejde.
Desuden er det bedre, at man giver sin viden videre, mens man er 100 procent i stand til det. Hvis man er 67,5 år er det ikke sikkert, at man kan overlevere nær det samme, som man kunne 10-15 år tidligere. For mit vedkommende vil de mulige, nye regler få en betydning, hvis jeg skal ud i marken igen og lave fysisk hårdt arbejde, men lige nu er jeg så heldig at have et skrivebordsarbejde.