Manglen på arbejdskraft får installatører til at ansætte flere lærlinge
Det er svært at få fat på kvalificeret arbejdskraft, lyder det fra installatørpanelet. For at gøre op for de manglende hænder og samtidig sikre fremtidig arbejdskraft ansætter nogen installatører flere lærlinge.
Flemming Jensen, Roskilde Fjordens El
For et par måneder siden oplevede jeg, at det var svært at finde kvalificerede kandidater, da jeg skulle ansætte to nye. Jeg tror, at man som arbejdsgiver bliver nødt til at gøre noget ekstra ud af medarbejderplejen for at fastholde sine ansatte og samtidig gøre sig attraktiv over for de jobsøgende. I juni inviterede vi fx alle vores medarbejdere og deres ægtefæller på tur med Oslo-færgen i anledningen af, at vi var blevet Årets El-installatør 2017. Så skulle de have et ekstra skulderklap. Det er sådan nogle ting, jeg tror, der er vigtige for at fastholde de gode medarbejdere.
Derudover er det også forskelligt, hvad der virker for forskellige virksomheder. Vi er ikke en særlig stor installationsvirksomhed, så det ville fx ikke fungere for os at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Vores folk er typisk ude på serviceopgaver alene, og der er det en fordel at kunne tale dansk og en nødvendighed at kunne de danske regler.
Michael Witt, Witt & Søn
Vi mærker helt sikkert, at det er svært at få kvalificeret arbejdskraft. Så svært, at vi faktisk har droppet at ansætte flere lige nu. Derfor er det vigtigt at holde på de ansatte, man har, ved at behandle dem ordentligt. For at håndtere udfordringen har vi desuden valgt at ansætte flere lærlinge. Det gør, at vi både har flere hænder nu og kan sikre kvaliteten i deres fremtidige arbejde. Vi ’avler vores egne folk’, kan man sige.
Derudover ligger vi tæt på den tyske grænse, og vi har før haft tysk arbejdskraft, hvilket var rigtig fint. Lige nu er mit indtryk dog, at det også går godt i Tyskland, og så bliver de på den side af grænsen. Der er også den mulighed at prøve at trække folk tilbage til branchen, men igen er det bare vigtigt, at medarbejderen er kvalificeret og kender den nyeste teknologi. Vi har travlt og vil ikke ansætte nogen, der ikke har den faglighed, der er brug for i branchen.
Jesper Knopp, Knopp VVS
Jeg har rigtig travlt for tiden, og det er mit indtryk, at det er tilfældet i hele branchen. Det betyder derfor også, at det er en udfordring at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Jeg er alene i virksomheden, men har faktisk stadig den udfordring, da jeg bruger selvstændige til at hjælpe mig. Og det er blevet sværere.
Læs også: Ændret boligjobordning splitter Installatørpanelet
Det, der er problemet ved vores branche, er, at vi jo aldrig har haft et godt ry. Det starter allerede på uddannelsesstederne, der kun foreslår håndværksfagene til dem, der ikke kan gå videre på ungdomsuddannelserne eller universiteterne. Mange forbinder VVS-faget med afføring, men vi laver jo rigtig meget andet. Det vigtige er simpelthen, at folk, der skal vælge uddannelse, bliver oplyst bedre om brancherne, blandt andet med kampagner som dem Tekniq er ude og lave. Derudover skal virksomhederne også blive bedre til at tage flere lærlinge ind, så vi får uddannet flere.